Головний прокурор МКС обговорив з урядовцями розслідування злочинів росії в Україні

Головний прокурор МКС обговорив з урядовцями розслідування злочинів росії в Україні

Фото, відео
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з головним прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом розслідування злочинів росії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на Урядовому порталі.

На цій зустрічі у четвер, 14 квітня, в Києві також були присутні генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, міністр оборони Олексій Резніков, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, міністр юстиції Денис Малюська та заступник керівника Офісу Президента Олег Татаров.

Шмигаль подякував прокурору Хану за візит та підкреслив важливість участі Міжнародного кримінального суду в мобілізації всіх ресурсів та початку розслідування жорстокого порушення росією міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Розвідка виклала дані генералів рф, які керували вбивствами українців у Маріуполі і на Київщині

Він нагадав, що рф вчиняє систематичні й масові воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні з 2014 року.

«Народ України вимагає справедливості, весь цивілізований світ вимагає справедливості. І ця вимога є невідкладною», — наголосив глава уряду.

Прем’єр-міністр розповів про жорстокість російських військових у Бучі, Бородянці, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах. Нагадав про ракетний обстріл вокзалу в Краматорську та злочини в Маріуполі, які росія намагається приховати.

Читайте також: Дуда: Санкції мають виключати росію із цивілізованої міжнародної спільноти

«Настав час провести швидке й ефективне розслідування, яке закінчиться реальними обвинуваченнями. Необхідно забезпечити мільйонам потерпілих від збройної агресії росії право на справедливий суд та притягнути до відповідальності тих, хто організовує та безпосередньо чинить жахливі злочини проти українців та всього українського», — підкреслив Шмигаль та додав, що розпочати й провести розслідування Міжнародний кримінальний суд вже закликали 42 країни.

Учасники наради повідомили, що слідчі групи у складі Національної поліції та прокурорів ретельно документують злочини проти цивільного населення з боку російських військових. Ця робота відбувається і на територіях, де ще йдуть бойові дії.

Читайте також: У разі надання ракет дальнього радіуса дії Україна зможе відтіснити ворога зі сходу - Резніков

Як підкреслив очільник уряду, Україна зі свого боку продовжить надавати всю необхідну підтримку у зборі доказів міжнародних злочинів росії.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду у відповідь відзначив, що потрібно мобілізувати закон на боці гуманності, щоб покласти край стражданням цивільного населення. За його словами, команда МКС збиратиме докази, щоб усі, хто скоїв злочини, понесли відповідальність.

Читайте також: Туреччина найближчими днями очікує зрушень щодо евакуації кораблями людей із Маріуполя

Як повідомлялося, раніше генпрокурор Венедіктова та прокурор МКС Карім Хан здійснили спільну робочу поїздку в Бучу на Київщині, де проводиться ексгумація тіл вбитих цивільних.

Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У звільнених містах та селах зафіксовані масові вбивства росіянами цивільних осіб. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоврядування, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв'язані руки, є сліди катувань, вбиті вони пострілами у потилицю.

Міжнародний кримінальний суд у березні за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Фото: Урядовий портал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-