Україна має право почути чітку позицію КНР щодо вторгнення росії – асоціація китаєзнавців

Україна має право почути чітку позицію КНР щодо вторгнення росії – асоціація китаєзнавців

Звернення
Укрінформ
В Українській асоціації китаєзнавців наголошують, що Україна має право вимагати від Китаю висловити чітке ставлення до російської гегемонії та агресії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зверненні асоціації.

Українські китаєзнавці акцентували, що після російського вторгнення 24 лютого Україна платить високу ціну за своє прагнення до свободи та незалежності. Російські агресори фактично стерли з землі півмільйонний Маріуполь та десятки інших міст і сіл України. Після звільнення від загарбників тимчасово окупованих територій України всьому світу відкрилася страшна картина масштабних злочинів, скоєних російськими військовими проти мирного населення України.

Читайте також: США закликали Китай долучитися до тиску на путіна, щоб припинити війну в Україні

«Китайська Народна Республіка протягом багатьох років виступала проти світового гегемонізму, засуджувала будь-які прояви агресії та виступала за мир у всьому світі. Сьогодні, коли Україна є жертвою російської гегемонії та військової агресії, у Китаї лунають голоси, які виправдовують гегемонію та агресію. Україна має право вимагати від Китаю висловити чітке ставлення до російської гегемонії та агресії», – заявили в Українській асоціації китаєзнавців.

Члени асоціації з прикрістю констатували, що в Україні практично не лунає голос посла КНР, тоді як Київ відвідують прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, прем’єр-міністри Австрії, Польщі, Словенії та високопосадовці низки інших країн.

Читайте також: Китайські нафтопереробні компанії побоюються укладати нові угоди із росією – Reuters

Українські китаєзнавці також зауважили, що кремлівська пропаганда заперечує численні злочини, скоєні в Україні російськими військовими.

«Українці мають право запитати: як би поставилися китайці до того, що «Нанкінську різанину» 1937 року назвали б фейком? Можливо, китайська громадськість була б краще обізнана із реальною ситуацією в Україні якщо б із початком війни не була згорнута діяльність китайських ЗМІ в Україні. Звільнену Бучу вже відвідали десятки іноземних журналістів, проте, на жаль, жодного китайського журналіста там не було», – констатували в асоціації.

Українські китаєзнавці також звернули увагу на те, що 11 квітня 2022 року газета «Женьмінь жибао» написала: «Нинішня українська криза є результатом гри в геополітичні шахи, де США, виступаючи головним шахістом, за допомогою пішака у вигляді України, крок за кроком посилюють пресинг на Росію».

Читайте також: Китайські компанії домовляються про купівлю російського газу в обхід санкцій – Bloomberg

«У зв’язку з цим постає питання: з якого моменту КНР вважає свого стратегічного партнера «пішаком у чужій грі»? Зі свого боку, вважаємо важливим роз’яснити, що «українська криза» виникла внаслідок прямої збройної агресії Росії проти України. Українці називають це справедливою війною за свободу та незалежність», – наголосили в Української асоціації китаєзнавців.

Насамкінець українські китаєзнавці висловили надію, що наразі, коли на Донбасі розгортається битва за майбутнє України, яка стане поворотним пунктом в історії всього людства, Китайська Народна Республіка буде вірна Українсько-китайському договору про дружбу та співпрацю, численним двостороннім деклараціям та заяві інформаційного агенства «Сіньхуа» від 5 грудня 1994 року про надання КНР Україні гарантій безпеки у зв’язку з відмовою України від третього ядерного арсеналу у світі.

Читайте також: Китай заявив, що добиватиметься миру в Україні «власним шляхом»

«Ми сподіваємося, що Китай не тільки братиме активну участь у відбудові України після нашої перемоги, але й долучиться до створення нової системи глобальної безпеки», – зазначили в асоціації.

Як повідомляв Укрінформ, лідер КНР Сі Цзіньпін у розмові з президентом США Джо Байденом раніше заявив, що Китай та США повинні спільно працювати задля забезпечення миру та спокою у світі, а війна в Україні є зовсім не тим, що хочеться бачити Китаю. Сі Цзіньпін наголосив, що конфлікти та конфронтація не є в чиїхось інтересах, а «міжнародна спільнота повинна цінувати насамперед мир і безпеку».

З 24 лютого в Україні триває російська збройна агресія. Ворог обстрілює та знищує об'єкти інфраструктури, обстрілює житлові райони українських міст і селищ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-