Гутерреш каже, що нині гуманітарного перемир’я в Україні досягти неможливо

Гутерреш каже, що нині гуманітарного перемир’я в Україні досягти неможливо

Укрінформ
На сьогодні припинення вогню в Україні не є можливим, заявив журналістам Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у середу на пресконференції, представляючи доповідь «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, він зазначив, що все ще очікує відповіді від росії на звернення Організації Об’єднаних Націй, яка пропонувала москві «звести сторони разом» і керувати гуманітарним доступом, припиненням вогню на місцях та евакуацією цивільного населення.

«Це був наш заклик з гуманітарних причин, але це неможливо», - додав він.

Читайте також: Генсек ООН представив доповідь про глобальний вплив війни росії проти України

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що в Україні здійснюється геноцид, як про це заявив у вівторок Президент США Джо Байден, Гутерреш зазначив, що для цього має бути відповідне судове рішення. За його словами, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочав розслідування війни в Україні.

«Геноцид суворо визначений у міжнародному праві. І в ООН ми покладаємося на остаточну правову ухвалу відповідних судових органів», - сказав він.

Читайте також: Міжнародні організації закликали посилити глобальну продовольчу безпеку на тлі війни в Україні

Як повідомлялося, Гутерреш направляв до москви і Києва координатора надзвичайної допомоги ООН Мартіна Гріффітса з метою досягнення гуманітарного перемир’я.

Структури ООН неодноразово намагалися евакуювати цивільне населення з оточених російськими військами українських міст, зокрема Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-