Генсек ООН представив доповідь про глобальний вплив війни росії проти України

Генсек ООН представив доповідь про глобальний вплив війни росії проти України

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш представив доповідь «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи».

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Від моменту вторгнення російської федерації в Україну увага всього світу прикута до жахливих масштабів смерті, руйнувань та страждань. Війна посилює «тривимірну кризу» - продовольчу, енергетичну та фінансову - яка б'є по найуразливіших людях, країнах та економіках світу», - наголосив генсек на пресконференції у штаб-квартирі ООН.

За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн, а тому, аби протистояти цьому, у перші дні війни він створив групу з реагування на глобальну кризу в галузі продовольства, енергетики та фінансів, яка підготувала першу доповідь.

Генсек ООН відзначив, що наслідки війни мають глобальний і системний характер, в тому числі через те, що 36 країн розраховують на постачання з росії та України пшениці. У доповіді міститься понад десяток рекомендацій, які Гутерреш звів «до трьох основних положень».

Читайте також: СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі через війну росії проти України

По-перше, не потрібно погіршувати ситуацію. Це означає - забезпечення стабільних потоків продовольства та енергії через відкриті ринки, зняття всіх непотрібних експортних обмежень, спрямування надлишків та резервів тим, хто їх потребує, стримування цін на продовольство.

По-друге, слід використати «цей момент», щоб «підштовхнути світ до трансформаційних змін, яких він потребує». У найближчій перспективі країни мають протистояти накопиченню запасів та вивільнити стратегічні й додаткові резерви. При цьому слід поступово відмовитися від вугілля та інших видів викопного палива, запроваджуючи відновлювані джерела енергії.

По-третє, слід повертати країни, що розвиваються, з фінансової прірви. Для цього необхідно реформувати міжнародну фінансову систему, яка «має глибокі кишені».

Також Гутерреш вкотре закликав припинити війну, «змусити замовкнути зброю та прискорити переговори про мир прямо зараз».

Як повідомляв Укрінформ, керівники Світового банку, МВФ, Світової продовольчої програми ООН та Світової організації торгівлі закликали світ негайно докласти спільних зусиль для збереження продовольчої безпеки на тлі російської агресії, а також інших глобальних викликів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-