СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі через війну росії проти України

СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі через війну росії проти України

Укрінформ
Світова організація торгівлі (СОТ) переглянула свій прогноз зростання світової торгівлі цього року з 4,7% до 3% через наслідки війни, яку росія розв'язала проти України.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

У звіті організації зазначається, що війна завдала шкоди світовій економіці в критичний момент, коли пандемія коронавірусу COVID-19 все ще заважає її відновленню.

«Економічні наслідки цього конфлікту будуть поширюватися далеко за межі України… Тепер зрозуміло, що подвійний удар пандемії і війни порушив ланцюжки поставок, посилив інфляційний тиск і знизив очікування щодо зростання виробництва і торгівлі», - заявила генеральний директор СОТ Нгозі Оконджо-Івеала.

Прогнозується, що зростання світової торгівлі у 2023 році становитиме 3,4%, однак уточнюється, що оцінки на 2022-й і 2023 роки менш точні, ніж зазвичай, через невизначеність щодо конфлікту.

Читайте також: У S&P не очікують, що москва конвертує рублі в долари для уникнення дефолту – ЗМІ

Оконджо-Івеала також попередила про потенційну продовольчу кризу через збої в експорті, пов'язані з війною росії в Україні, які є основними постачальниками зерна та інших товарів. За її словами, найсильніше криза вдарить по бідних країнах.

«Ось чому нам потрібно діяти і діяти рішуче з цього питання продовольства, щоб уникнути голодних бунтів», - сказала вона, пославшись на необхідність більш прозорих систем моніторингу та потенційного випуску запасів для зниження цін.

Як повідомляв Укрінформ, Україна зможе цього року залишитись у десятці найбільших експортерів продовольства за умови розблокування морських портів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-