Зеленський хоче зустрітися з путіним, маючи домовленості з країнами-гарантами безпеки України

Зеленський хоче зустрітися з путіним, маючи домовленості з країнами-гарантами безпеки України

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський прагне зустрітися з главою російської федерації путіним, маючи конкретні домовленості з країнами-гарантами безпеки Української держави.

Про це він розповів в інтерв’ю індійському ЗМІ Republic Media Network, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, Зеленський заявив, що наразі Україна зацікавлена в гарантах безпеки, а не посередниках у процесі врегулювання війни.

«Ми на сьогодні знаємо, що ті чи інші країни готові нам показати гарантії безпеки. Краще було б до зустрічі з росією вже мати чіткі домовленості щодо наших гарантерів безпеки і чіткі домовленості, які конкретно країни готові взяти на себе ті чи інші обов’язки. Я вважаю, що було б краще, щоб уже з переліком цих домовленостей зустрічатися з російською федерацією. Щоб не просто була зустріч заради зустрічі, а була якась конкретика», - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський: Чим швидше відбудеться зустріч з путіним, тим менше буде жертв

Водночас він зазначив, що діалог із путіним та напрацювання безпекових гарантій для України може відбуватися паралельно, аби не було затягування війни.

Окрім цього, Зеленський розповів, що серед країн-гарантів Україна розглядає, зокрема, США, Велику Британію, Польщу, Німеччину, пропонує Туреччині, Китайській Народній Республіці. За його словами, бажання долучитися до безпекового договору також висловила Італія. Принагідно під час інтерв’ю Зеленський запросив приєднатися Індію.

Читайте також: Індія засудила звірства росіян у Бучі та закликала до розслідування

Як повідомлялося, 29 березня делегація України за результатами переговорів з російською федерацією у Стамбулі оголосила пропозицію підписати міжнародний договір про гарантії безпеки.

За словами голови фракції "Слуга народу", члена делегації на переговорах з рф Давида Арахамії, йдеться про нову глобальну систему гарантій. Він зазначив, що пропонується, щоб до міжнародного договору про безпекові гарантії Україні доєдналися члени Ради Безпеки ООН, а механізм реагування на загрози був схожим на статтю 5 у засновницькому договорі НАТО, але передбачав не більше трьох днів консультацій у разі необхідності реагувати на загрози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-