Моравецький закликає створити міжнароду комісію з розслідування російського геноциду в Україні

Моравецький закликає створити міжнароду комісію з розслідування російського геноциду в Україні

Укрінформ
Росія стала тоталітарно-фашистською країною, яка скоює злочини геноциду в Україні. Польща пропонує створити міжнародну комісію з розслідування злочинів геноциду росіян в Україні. Варшава також закликає запровадити більш жорсткі санкції проти москви, які зупинили б агресію рф в Україні.

Про це під час пресконференції у Варшаві заявив в понеділок глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив Моравецький, злочини російської армії в Україні є надзвичайними, росіяни створюють "карту геноциду XXI cтоліття".

"Висновок такий: росія вже зараз є тоталітарно-фашистською країною, відтак маємо зупинити її разом в рамках НАТО та ЄС. Це від запроваджених санкцій залежатиме ефективність гальмування воєнної машини путіна", – підкреслив Моравецький.

Польський прем’єр наголосив, що злочини геноциду має бути засуджено. Відтак, їх потрібно відповідним чином описати й задокументувати.

Читайте також: Кадри з Бучі нагадують про часи сталінського та нацистського тоталітаризму - МЗС Польщі

"Тому ми пропонуємо створити міжнародну комісію для вивчення злочину геноциду в цих містах України. Ця міжнародна комісія має складатися з лікарів, юристів, експертів, криміналістів, які зможуть дуже детально дати всьому оцінку. Вона нам потрібна, якщо ми хочемо дізнатися правду про масштаби цих російсько-фашистських злочинів", – наголосив польський перем’єр.

За його словами, після 40 днів російської агресії в Україні ніхто вже не має сумнівів, що це – "абсолютне зло". "Але сьогодні, коли ми бачимо ці жахливі злочини проти жінок, дітей і цілих сімей, наш крик має бути ще голоснішим", – наголосив Моравецький.

Читайте також: Перші ознаки братської могили в Бучі з’явилися ще 10 березня - супутникові знімки

Він додав, що назви українських населених пунктів Буча, Ірпінь, Гостомель, Мотижин кожен запам’ятає до кінця життя. На його переконання, злочини в цих місцях міжнародна спільнота має засудити як злочини геноциду.

"Ті, хто не реагують на це, є співвідповідвальними за злочини. Кожний, хто дозволятиме, щоб чергова така трагедія ставала фактом, також несе за це відповідальність", – зауважив Моравецький.

Він закликав європейських лідерів до рішучих дій, до кроків, які врешті "зламають військову машину путіна, які позбавлять її кисню, призведуть до конфіcкації російських активів, розміщених в банках західної Європи, які призведуть до конфіскації майна олігархів, котрі підтримують путіна".

Звертаючись публічно до президента Франції Емманюеля Макрона, польський прем'єр зазначив, що попри численні переговори з путіним, він нічого не досягнув.

Читайте також: Розвідка оприлюднила список військових рф, які скоювали злочини в Бучі

"Пане президента Макрон, скільки разів ви вели переговори з путіним? Чого ви досягли, чи ви змогли запобігти хоча б якимсь діям, які мали місце? Із злочинцями не ведуться переговори, із злочинцями потрібно боротися. З гітлером ніхто не вів переговори, чи ви вели б переговори з гітлером, сталіним, пол потом (диктатор в Камбоджі – ред.)?" – підкреслив Моравецький.

У свою чергу, звертаючись до канцлера ФРН Олафа Шольца, глава польського уряду підкреслив, що зараз він повинен почути не голоси німецького бізнесу і мільярдерів, які намагаються зупинити Берлін від запровадження наступних санкцій проти росії. "Там мають почути голоси невинних дітей і жінок, голос вбитих потрібно почути усім німцям і всім німецьким політикам", – констатував Моравецький.

Він також звернувся до колишньої канцлерки ФРН Ангели Меркель.

"Ви мовчите від початку війни, а саме політика Німеччини у попередні кільканадцять років призвела до того, що росія зараз має монополію на продаж енергоносіїв до Європи. Вам треба щось сказати, засудити це, визнати, що політика була хибною, адже відбуваються злочини геноциду XXI століття", – констатував польський політик.

Він наголосив, що лідерам великих європейських країн досить грати на зволікання, досить лавірувати і рахувати економічні втрати для своїх країн. "Необхідними є чіткі, рішучі санкції, оскільки нинішні санкції не діють. Повинні бути жорсткі санкції, які зламають воєнну машину путіна, інакше чергові невинні люди вмиратимуть", – зазначив польський політик.

Читайте також: Джонсон - про звірства росіян: Ми не заспокоїмося, доки не переможе правосуддя

За його словами, російська агресія в Україні не є поодиноким випадком, а "ядром російської фашистської системи", нормою, яку москва використовує у своїй політиці.

Відповідаючи на запитання журналістів про блокування прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, партія якого "Фідес" в неділю перемогла на виборах, військової допомоги для України і санкцій проти рф, Моравецький зазначив, що Орбан остаточно не блокує санкції проти москви, це роблять великі європейські країни, зокрема Німеччина.

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних. Серед знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох – зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами у потилицю.

За даними генпрокурора Ірини Венедіктової, станом на вечір 3 квітня з визволеної території Київщини вивезено 410 тіл убитих загарбниками мирних жителів.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-