Проти РФ мають бути жорсткі санкції, однак треба мати і формат подальшого діалогу — ОП

Проти РФ мають бути жорсткі санкції, однак треба мати і формат подальшого діалогу — ОП

Укрінформ
Захід має відреагувати жорсткою санкційною політикою проти Росії і разом з Україною визначити результативний формат подальшого діалогу щодо безпекової ситуації та гуманітарних питань.

Притягнення РФ до відповідальності має бути частиною переговорного процесу, заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі, наданому Укрінформу.

“Станом на день 22 лютого бачимо певну локалізацію ескалаційних ризиків на тій же частині території України, яка не контролювалася державою і де тривали бойові дії. Це ще раз доводить правильність аргументів Президента Зеленського у спілкуванні з партнерами, коли українська сторона наголошувала, що закінчити війну на Донбасі означає ліквідувати основне джерело ескалаційних ризиків для сходу Європи”, - сказав він.

Подоляк підкреслив, що Росія зруйнувала Мінський формат і відповідний комплекс домовленостей. На його думку, це стало можливо через недостатній тиск партнерів саме на російську сторону для того, щоб РФ виконувала свою частину зобовʼязань.

Читайте також: Світ має показати дуже швидку санкційну відповідь — Зеленський

Тому, за словами радника очільника ОП, тепер питання в тому, щоб побачити достатньо потужну солідарну реакцію партнерів.

“На демонстративні ескалаційні кроки Росії має бути принципова політична й економічна реакція Заходу. Фактично, російська сторона випробовує здатність Заходу вже зараз довести, що слово Заходу має силу. Бачимо і продовження провокаційних обстрілів на Донбасі, руйнування соціальної та енергетичної інфраструктури. За це – повна відповідальність Росії, яка вже не тільки де-факто, але і де-юре визнала факт агресії проти України”, - зауважив Подоляк.

Водночас він додав, що аби ця відповідальність була – Захід має діяти принципово.

Радник керівника Офісу глави держави відзначив, що мають бути жорсткі і негайні санкції проти російських системоутворюючих банків, галузеві санкції, обмеження руху капіталу, “щоб подальша війна стала такою дорогою для агресора, що фактично неможливою”.

Читайте також: Рада закликає світ посилити санкції проти Росії через визнання так званих «Л/ДНР»

“Але що далі? При цьому треба зберігати напрямки для діалогу. Це питання не тільки України, але і партнерів – визначити такий формат подальшого діалогу щодо безпекової ситуації і гуманітарних питань, який може бути результативним. Притягнення сторони-ініціатора ескалації з визнанням квазіреспублік до фактичної юридичної відповідальності має бути частиною обов’язково переговорного процесу з гарантування безпеки”, - наголосив Подоляк.

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Укладені угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги.

Міжнародні партнери України засудили таке рішення. Зокрема, Президент США Джо Байден підписав указ про блокування майна певних осіб і заборону певних угод. Крім того, Німеччина вирішила зупинити процес сертифікації "Північного потоку-2". Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив санкції проти п’яти банків Росії - «Россия», «ИС Банк», «Генбанк», «ПАО Промсвязьбанк»» та «Черноморский банк развития и реконструкции», а також проти бізнесменів Геннадія Тимченка й Ігоря та Бориса Ротенбергів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-