Україна розповіла в ОБСЄ про контрольовану Росією ескалацію

Україна розповіла в ОБСЄ про контрольовану Росією ескалацію

Укрінформ
Ситуація на лінії зіткнення на сході України залишається надзвичайно напруженою та має тенденцію до ескалації, яка повністю контролюється Росією.

Як передає кореспондент Укрінформ, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Ситуація з безпекою на всій лінії зіткнення в окремих районах Донецької та Луганської областей залишається надзвичайно напруженою та нестійкою і має явну тенденцію до погіршення. Точніше, до ескалації, повністю контрольованої Російською Федерацією", - заявив Цимбалюк.

Посол поінформував делегації країн-учасниць про те, що 18 лютого збройними формуваннями РФ було порушено режим припинення вогню у 66 випадках, з яких 53 - із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. 19 лютого кількість випадків порушення режиму припинення вогню з боку окупаційних військ зросла до 136, з яких 119 - з використанням важкого озброєння. Також було зафіксовано три випадки перетину лінії зіткнення російськими БПЛА типу "Орлан-10". Під російські обстріли потрапили цивільні об’єкти, зокрема дитячі садки та школи з дітьми, житлові будинки, цивільна та критично важлива інфраструктура.

Читайте також: Росія хоче розіграти на сході України «грузинський» сценарій 2008 року – Цимбалюк

"Невдалі спроби скликати 18 і 19 лютого позачергове засідання Тристоронньої контактної групи, у тому числі за ініціативою спецпредставника чинного голови ОБСЄ, посла Кіннунена, також свідчать про свідомий намір Росії посилити напруженість", - указав Цимбалюк.

Він додав, що це стосується не лише тимчасово окупованих територій України, а й ситуації на кордоні. Український посол нагадав про відмову Росії від обговорення в рамках Віденського документа ОБСЄ її військової активності поблизу України, а також те, що російські війська, попри заяви про відведення залишаються біля українського кордону, у т.ч. на території Білорусі. "Очевидно, що Росія шукає будь-які причини, щоб тримати свої збройні сили поблизу кордонів України", - заявив Цимбалюк.

За його словами, останні коментарі генсека ОДКБ про можливе розміщення так званих "миротворчих сил" в ОРДЛО розкривають один із планів Кремля і мету нарощування військ. "Але я хочу дати зрозуміти, що контрольований Росією військовий блок не може претендувати на роль миротворця в окупованому Росією регіоні", - наголосив дипломат.

Читайте також: Росія демонструє тотальне нехтування принципами ОБСЄ - Цимбалюк

Крім того, український посол поінформував іноземні делегації про інший аспект контрольованої Росією ескалації - дезінформаційну кампанію та створення інформаційних приводів для нових агресивних кроків. Він навів низку таких прикладів, включаючи історію про два "українські" снаряди РСЗВ "Град", які впали на територію Ростовської області – насправді вони були випущені з підконтрольної збройним формуванням РФ території.

Як повідомляв Укрінформ, у районі ООС станом на 20 годину 21 лютого зафіксовано 59 порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ. Унаслідок обстрілів п’ятеро військовослужбовців дістали осколкові поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-