Росія демонструє тотальне нехтування принципами ОБСЄ - Цимбалюк

Росія демонструє тотальне нехтування принципами ОБСЄ - Цимбалюк

Укрінформ
Рішення Росії не брати участь у зустрічі країн-членів ОБСЄ для обговорення її військової активності свідчить про тотальне нехтування Москвою основоположними принципами ОБСЄ.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"Ми вважаємо це рішення російської сторони свідченням її неконструктивного підходу. Це - дуже яскрава демонстрація тотального нехтування Російською Федерацією нормами і принципами, на яких заснована наша Організація", - сказав Цимбалюк на терміновій зустрічі держав-учасниць ОБСЄ для обговорення ситуації щодо посилення військ РФ біля кордону з Україною.

Він зазначив, що РФ, попри заклики міжнародної спільноти постійно відмовлялася надавати Україні та іншим державам-учасницям достовірну інформацію про свою військову діяльність. При цьому в Москві запевняли, що "підстав для занепокоєння немає, оскільки всі маневри та військові навчання є рутинними і суто оборонними".

"Таке велике зосередження збройних сил у прилеглих до України районах не можна розглядати як звичайну військову діяльність. З гіркого досвіду 2014 року, коли РФ здійснила спробу анексії АР Крим та Севастополя й розпочала конфлікт у Донецькій та Луганській областях, ми знаємо, що не можна недооцінювати російську загрозу військової агресії", - наголосив український дипломат.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Дії Росії не можна розглядати як звичайну військову активність

Посол нагадав, що Україна у своєму запиті, згідно з Віденським документом 2011 року, закликала Росію пояснити цілі військової діяльності, яку вона провадить біля українського кордону. Однак російська сторона вирішила не брати участі в обговоренні проблемних питань. "Наші запитання залишаються без відповіді. Ми закликаємо РФ серйозно поставитися до наших занепокоєнь і виконати свої зобов’язання відповідно до спільно узгоджених заходів щодо зміцнення довіри та безпеки", - заявив Цимбалюк.

Він наголосив, що сьогодні, на тлі "безпрецедентно високої ймовірності широкомасштабного військового вторгнення", надзвичайно важливо здійснити деескалацію напруженості та посилити військову транспарентність в регіоні. "Проте російська сторона вкотре продемонструвала неповагу до Віденського документа 2011 року. Ми рішуче засуджуємо дії Росії, які призводять до розмивання прозорості та передбачуваності у військовій діяльності", - заявив постпред України.

Читайте також: Скупчення російських військ не можна пояснити технічними аспектами - США в ОБСЄ

Цимбалюк також нагадав, що у квітні 2021 року Україна ініціювала запуск механізму зниження ризиків відповідно до розділу III Віденського документа. Під час спільного засідання обох директивних органів ОБСЄ 14 квітня країни ЄС підготували спільні рекомендації для Росії, які так і не були виконані Москвою.

"Розвиток нинішньої військової та безпекової ситуації навколо України свідчить про те, що жодна з цих рекомендацій Росією не тільки не виконана, але й не врахована. На жаль, це - яскраве свідчення справжнього ставлення Росії як до інституцій ОБСЄ в цілому, так і до шанованих держав-учасниць ОБСЄ", - заявив український дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, 11 лютого Україна офіційно активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри й безпеки та звернулася до РФ із запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України та в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Україна просить ОБСЄ терміново скликати позачергові консультації ТКГ

Згідно з положеннями Віденського документа, РФ повинна повідомити точні райони проведення військової діяльності, дати її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань, типи озброєнь та військової техніки.

Однак Росія проігнорувала запит. У цьому зв’язку Україна застосувала наступний елемент механізму Віденського документа - проведення окремої зустрічі ОБСЄ для обговорення посилення та переміщення військ РФ. Брати участь у цій зустрічі російська сторона відмовилася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-