ДТП із Трухіним: більшість українців вважає розслідування необ’єктивним

ДТП із Трухіним: більшість українців вважає розслідування необ’єктивним

Опитування
Укрінформ
Серед українців, які знають про справу народного депутата Олександра Трухіна, 64% вважають, що розслідування велося в основному необ’єктивно.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 5-13 лютого 2022 року.

Як зазначається у повідомленні, респондентам під час опитування ставили кілька запитань, пов’язаних із «справою Трухіна». Спочатку респондентам зачитували невеликий опис самої ситуації, а потім ставили самі запитання.

За даними КМІС, про «справу Трухіна» знають 79% респондентів, з них 31,5% стверджують, що вони добре поінформовані про неї. Водночас серед респондентів, які знають про справу, 64% вважають, що розслідування велося в основному необ’єктивно (вважають, що в основному об’єктивно – 13,5%, а ще 22,5% не визначилися із своєю думкою).

Читайте також: Трухіна і Кузьміних можуть виключити зі «Слуги народу» на наступному засіданні фракції

Згідно з опитуванням, респонденти, які вважають розслідування в основному необ’єктивним, в першу чергу вважають, що на розслідування намагалися вплинути окремі олігархи, з якими пов’язаний Трухін (33,5%), та керівництво партії «Слуга народу» (32%). Дещо менше респондентів говорили про Президента Володимира Зеленського (21%) і керівництво МВС (20%). Про вплив керівництва ДБР говорять 12% респондентів, про звичайних співробітників правоохоронних органів – 9%.

Серед усіх респондентів 52% вважають, що у зв’язку із «справою Трухіна» керівник ДБР має піти у відставку (не вважають так – 21%).

«Крім цього, 58% респондентів вважають, що Президент Зеленський несе персональну відповідальність за такі і подібні дії народних депутатів від партії «Слуга народу» (не вважають так – 37%)», – зазначили у КМІС.

Читайте також: Патрульний Петрик каже, що глава МВС не спілкувався з ним після появи відео з Трухіним

Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого одним з клієнтів були додані запитання щодо «справи Трухіна». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2004 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Читайте також: ДБР не призначало експертизу відеозапису з депутатом Трухіним

Як повідомляв Укрінформ, народний депутат із фракції партії «Слуга народу» Олександр Трухін 23 серпня 2021 року начебто спричинив дорожньо-транспортну пригоду на Бориспільській трасі при в'їзді в Київ. Внаслідок ДТП постраждали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень. Через кілька днів після інциденту деякі ЗМІ видалили інформацію про це.

31 серпня процесуальний керівник у справі щодо ДТП за імовірною участю Трухіна доручив подальше розслідування слідчим Державного бюро розслідувань.

1 лютого 2022 року журналісти видання «Українська правда» оприлюднили відеозапис із камери поліцейського, який прибув на місце ДТП. На відео Трухін звертається до нього зі словами «давай я тихенько в ліс піду», а потім обіцяє «поговорити» з очільником МВС Денисом Монастирським. Він також заявив, що не був за кермом автівки. Депутат звертався до правоохоронця та обіцяв «знайтися» потім та «віддячити». За даними ЗМІ, цього правоохоронця звуть Сергій Петрик.

Читайте також: НАБУ максимально швидко розслідуватиме справу Трухіна, аби не було спекуляцій – Ситник

У МВС заперечують, що Трухін намагався «домовитися» з Монастирським, і наголошують, що встановлення всіх обставин ДТП належить до повноважень Державного бюро розслідувань. Зі свого боку у ДБР заявляють, що слідчі не мали у своєму розпорядженні відео з ДТП за участю депутата.

2 лютого Трухіна виключили зі складу партії «Слуга народу». Президент Зеленський підтримав таке рішення політсили.

Своєю чергою Трухін заявив, що слідчі та адвокати заборонили йому коментувати перебіг розслідування.

Читайте також: Голова партії «Слуга народу» вважає, що Трухін сам має скласти депутатський мандат

В Офісі генпрокурора повідомили, що кримінальне провадження щодо Трухіна за фактом пропозиції ним надання неправомірної вигоди розслідуватиме НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-