НАБУ максимально швидко розслідуватиме справу Трухіна, аби не було спекуляцій – Ситник

НАБУ максимально швидко розслідуватиме справу Трухіна, аби не було спекуляцій – Ситник

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро максимально швидко розслідуватиме кримінальне провадження щодо депутата від партії “Слуга народу” Олександра Трухіна за фактом пропозиції ним надання неправомірної вигоди, аби зняти спекуляції на цій темі.

Про це директор НАБУ Артем Ситник повідомив під час брифінгу в Укрінформі.

«Ми розуміємо, що цю справу потрібно максимально швидко розслідувати для того, щоб з одного боку не було спекуляцій, бо такі гучні справи завжди пов'язані із спекуляціями, а з іншого, щоб за можливості, наскільки це буде встановлено, дати відповіді на ті запитання, які ставлять. Звичайно, що все це буде розслідуватися у рамах законодавства і в подальшому прийматимуться процесуальні рішення", - сказав Ситник.

Він відмовився повідомляти, кого НАБУ допитуватиме в цій справі. «Тривають слідчі дії. Ми не можемо зараз анонсувати те, що робитимемо по справі. Це взагалі суперечить логіці досудового розслідування», - сказав директор бюро.

Ситник зазначив, що ця справа постійно обговорюється у ЗМІ, обростає новими подробицями та коментарями, але НАБУ не з'ясовуватиме, звідки беруться ці коментарі.

Він також додав, що слідство у справі Трухіна перебуває на початковому етапі: «І якщо воно буде проведено неповно, то завжди будуть дорікання, що ми провели неповно і прийняли якесь рішення. Тож рішення, яке буде приймати детектив або прокурор, якщо ми говоримо про підозру, воно повинно ґрунтуватися на повністю встановленій картині, наскільки це взагалі можливо».

Читайте також: Голова партії «Слуга народу» вважає, що Трухін сам має скласти депутатський мандат

“Детективи і прокурори, повірте, точно знають, що ця справа нікуди не дінеться найближчим часом, і що їх вже через місяць будуть питати, що ви зробили, і щоб дали нарешті відповіді, які цікавлять суспільство”, - сказав Ситник.

В НАБУ відмовились прогнозувати, чи не розвалиться в суді справа Трухіна.

«Звичайно, ми проводимо допити і люди нам щось розповідають. Тільки зараз ми про це говорити не будемо, щоб не було трактувань. Чи можна спрогнозувати судовий розгляд? Ні. Тому що для того, щоб встановити істину, й проводиться судове розслідування. Коли є очевидні факти і вони доводяться доказами, тоді справа передається до суду. Чи готова зараз ця справа для передачі до суду? Звичайно, що ні. Вона тільки зареєстрована, і ми по ній тільки почали розслідування. Тому розкривати те, що кажуть люди на допитах в НАБУ, ми не будемо», - наголосив Ситник, додавши, що є зареєстроване генпрокурором провадження, є процесуальні керівники і детективи, які це провадження розслідують.

«Прогнозувати, яке буде рішення суду, я не можу», – зазначив глава НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 2 лютого в Офісі генпрокурора повідомили Укрінформу, що кримінальне провадження щодо Трухіна за фактом пропозиції ним надання неправомірної вигоди розслідуватиме НАБУ.

Раніше генпрокурор Ірина Венедіктова доручила зареєструвати кримінальну справу щодо Трухіна.

Читайте також: ДБР проведе нову ДНК-експертизу у справі про ДТП із Трухіним

Трухін 23 серпня 2021 року начебто спричинив дорожньо-транспортну пригоду на Бориспільській трасі при в'їзді в Київ. Внаслідок ДТП постраждали шестеро людей, серед яких двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень. За кілька днів після ДТП деякі ЗМІ почали видаляти опубліковану про це інформацію.

31 серпня процесуальний керівник у справі щодо ДТП за імовірної участі Трухіна доручив подальше розслідування цієї події слідчим Державного бюро розслідувань.

Читайте також: ДТП з Трухіним: поліцейські на допитах розповіли, що хабар їм не пропонували

Трухін заявив, що слідчі та адвокати заборонили йому коментувати перебіг розслідування.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи цю ситуацію, сказав, що якби в ДТП за участі Трухіна хтось загинув, його б вже не було в складі політсили “Слуга народу”.

Наприкінці жовтня голова фракції “СН” у Верховній Раді Давид Арахамія розповів, що слідчий процес у справі Трухіна досі триває, однак найближча до місця ДТП відеокамера показала, що за кермом був не він

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-