Австрія не може бути політично нейтральною у випадку погроз Москви Україні – глава МЗС

Австрія не може бути політично нейтральною у випадку погроз Москви Україні – глава МЗС

Укрінформ
Австрія, хоча й має закріплений у конституції нейтральний статус, втім не може зберігати політичний нейтралітет у ситуації, коли Росія погрожує силою Україні.

Як передає Укрінформ, про це заявив глава МЗС Австрії Александер Шалленберг в інтерв’ю німецькому медійному концерну FUNKE Mediengruppe

"Постійний нейтралітет Республіки Австрії закріплений конституційно з 1955 року. При цьому, потрібно розрізняти військовий нейтралітет і політичний нейтралітет. Австрія — невелика країна в центрі Європи, яка залежить від міжнародної торгівлі. Дотримання міжнародного права – це наша "червона лінія". Коли Росія загрожує Україні, то у нас ніколи не буде політичного нейтралітету", - заявив Шалленберг.

При цьому він зазначив, що про постачання зброї Австрією до України "не може бути й мови".

Читайте також: Австрія підтримає санкції проти Росії, включно із зупинкою Nord Stream 2

Австрійський міністр вважає, що наразі можливості дипломатії "ще не повністю вичерпані". На його переконання, у нинішніх умовах західний світ має показати Москві готовність до діалогу на рівних, але також продемонструвати єдність – "і дати зрозуміти, що ми не будемо стояти осторонь і дивитися, як Росія атакує Україну".

Шалленберг також зазначив, що не вважає виправданим відкликання іноземними країнами своїх дипломатів з України, оскільки це посилає "сумнівний сигнал українському народу". За його словами, австрійські дипломати залишатимуться в Україні, "допоки це буде хоч якось можливо".

Коментуючи вимоги Путіна щодо нерозширення НАТО на Схід, австрійський міністр заявив, що "Москва намагається повернути колесо часу назад. Шалленберг наголосив, що одним із головних принципів, встановлених після Другої світової війни, є право народів на самовизначення.

Читайте також: Австрія надасть іще €2,5 мільйона допомоги для жителів сходу України

"Росія не може формувати свою політику безпеки за рахунок України. Лише український народ вирішуватиме, до якого союзу хоче належати його країна. І це рішення не мають приймати треті сторони", - прокоментував глава МЗС Австрії питання про те, чи може він уявити Україну членом НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава МЗС Австрії Александер Шалленберг під час виступу в Національній раді Австрії закликав Росію "забрати руки від України", повідомивши про серйозні наслідки для РФ у разі подальшої агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-