48 годин на відповідь: Україна вимагає від Росії пояснити військову присутність на кордоні

48 годин на відповідь: Україна вимагає від Росії пояснити військову присутність на кордоні

Укрінформ
Україна згідно з розділом ІІІ Віденського документа звернулися до РФ з запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України, та в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твітері, передає Укрінформ.

«Ми офіційно застосували механізм зменшення небезпеки, згідно з розділом ІІІ Віденського документа, та звернулися до Російської Федерації з запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у районах, прилеглих до території України та в тимчасово окупованому Криму», – зазначив він.

Читайте також: Німеччина досі не бачить ознак, що Росія робить кроки до деескалації

Кулеба підкреслив, що згідно з положеннями Віденського документа, РФ має надати точні райони проведення військової діяльності, повідомити дати її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань; також типи озброєнь та військової техніки, які беруть у ній участь.

«Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої чи неналежної інформації Україна звернеться до РФ та решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі, на якій РФ повинна буде надати роз’яснення», – зауважив міністр.

Глава української дипломатії додав, що МЗС продовжить і надалі використовувати всі дипломатичні можливості для гарантування безпеки України.

Читайте також: Росіяни можуть підірвати Керченський міст для виправдання агресіїInformNapalm

Як повідомлялося, Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України і навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки.

У разі відмови Заходу прийняти такі російські "пропозиції" кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи "військового і військово-технічного характеру".

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки, на яких видно додаткові сили Росії поблизу українського кордону.

За повідомленням Reuters, компанії Maxar Technologies заявляють, що знімки були зроблені в середу та в четвер. На них видно, що у декількох локаціях на території РФ, Білорусі на території окупованого Росією Криму розміщені додаткові війська. Зазначається, що на території Криму Maxar ідентифікував 550 великих військових наметів, а також декілька сотень транспортних засобів в селі Октябрьске біля Сімферополя. Також війська окупантів помітили поблизу селиз Новоозерне та Славне. У Білорусі знімки показали додаткові скупчення військ, техніки та гелікоптерів у Зябровці поблизу Гомеля, на відстані менше 25 км від українського кордону. Також велике скупчення військ помітили на території Росії, приблизно у 110 км від українського східного кордону. ЗМІ відзначає, що РФ не повідомляє, скільки саме військ використовується під час навчань. Раніше у Кремлі заявляли, що Росія може вільно пересувати війська по своїй території. Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у п'ятницю, що Росія направила більше сил до кордону з Україною і може почати вторгнення в будь-який момент, в тому числі під час зимових Олімпійських ігор.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-