Безпековий діалог в ОБСЄ: Кулеба підтримав ініціативу Польщі та назвав головні теми

Безпековий діалог в ОБСЄ: Кулеба підтримав ініціативу Польщі та назвав головні теми

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтримує ініціативу Польщі щодо ведення в ОБСЄ оновленого діалогу з питань європейської безпеки і пропонує розпочати його з болісних запитань Росії щодо її агресії та ескалації ситуації навколо України.

Про це Кулеба заявив на спільному з діючим головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Республіки Польща Збігневом Рау брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я підтримав ініціативу Польщі щодо ведення в ОБСЄ оновленого діалогу з питань безпеки на Європейському континенті. Цей діалог складатиметься з трьох тем. Я наголосив, що для нас найважливішою темою є саме військова безпека, зменшення ризиків військових зіткнень, підвищення прозорості військової активності», - сказав Кулеба.

У цьому контексті він висловив переконання, що фундаментальною темою для майбутньої архітектури європейської безпеки є те, «як ми, європейці, будемо відповідати на намагання РФ зманіпулювати принципами та нормами ОБСЄ».

Читайте також: Кулеба просить ОБСЄ підготувати доповідь про російську паспортизацію ОРДЛО

"Насамперед ідеться про відоме запитання, яке постійно зараз ставить Росія всім державам-учасницям ОБСЄ: "Яким чином вони планують забезпечувати свою безпеку, не завдаючи шкоді безпеці Росії?". Але я нагадаю, що єдина держава ОБСЄ, яка зараз вчиняє злочин агресії проти іншої держави-учасниці ОБСЄ, - це саме Росія. Єдина держава, яка здійснює військову ескалацію на суші і на морі – це саме Росія», - акцентував глава української дипломатії.

Як зауважив Кулеба, Москва продовжує стверджувати, що «менше 3% території України майже вісім років воюють проти решти країни, і в них не закінчуються боєприпаси, війська, танки».

«Це абсурд і маніпулювання засадничими нормами ОБСЄ і спотворення реальності. Саме тому, я вважаю і сказав про це міністру Рау, настав час не готувати відповіді на маніпулятивні запитання Росії, а поставити самій Російській Федерації запитання: "Як ви, Росія, яка вчиняє агресію і ескалює ситуацію, плануєте забезпечувати свою безпеку, не завдаючи шкоди безпеці інших країн?", - зазначив очільник МЗС України.

Читайте також: Кулеба закликав не сприймати буквально слова Макрона про «вирішальні найближчі дні»

На його переконання, якщо ми дійсно хочемо захистити засадничі правила ОБСЄ і безпеку в Європі, треба активно ставити Росії болісні запитання і вимагати від неї відповідей.

Як повідомляв Укрінформ, чинний голова ОБСЄ, керівник МЗС Польщі Збігнєв Рау на зустрічі високого рівня у Відні ініціював дискусію "Оновлений діалог щодо європейської безпеки" (Renewed OSCE European Security Dialogue, RESD).

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-