Глава МЗС Чехії: Ультиматуми Росії – не спосіб ведення переговорів

Глава МЗС Чехії: Ультиматуми Росії – не спосіб ведення переговорів

Укрінформ
Країни Славковського формату – Австрія, Чехія і Словаччина – твердо стоять на боці України, і візит голів МЗС цих держав в Україну має чітко це засвідчити.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавськи на спільному брифінгу з Дмитром Кулебою, Александром Шалленбергом і Іваном Корчоком у вівторок у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми тут перебуваємо з єдиним чітким меседжем: ми - на боці України у нинішній ситуації, ми підтримуємо її територіальну цілісність і суверенітет. Ми тут для того, щоб продемонструвати солідарність, співучасть та підтримку. Ми тут аби дати чіткий знак, що вибір, куди має прямувати Україна, залишається за українцями… Безпека України – це безпека всієї Європи», - заявив чеський міністр.

Він зазначив, що українці, обравши шлях зближення з Заходом, повинні мати можливість реалізувати свою мрію. За його словами, Росія наразі намагається розіграти карту, коли майбутнє України стоїть на кону. «Але ми не хочемо робити поступок. Ці вимоги Росії абсолютно не є способом ведення переговорів», - констатував дипломат.

Ліпавськи також додав, що територіальна цілісність держав є невід’ємною частиною європейської безпекової архітектури. Глава МЗЧ Чехії сказав, що «анексія Криму була незаконним актом, Крим – це Україна, і про це потрібно повторювати знову й знову».

Очільник чеського МЗС назвав свою країну сильним партнером України, згадавши гуманітарну допомогу, підтримку трансформації економіки, а також надання нещодавно військової амуніції та боєприпасів.

Візиту голів МЗС Чехії, Словаччини та Австрії до України / Фото: МЗС України

Читайте також: Консенсус щодо майбутнього Nord Stream 2 у разі нової агресії РФ є позитивним сигналом – Кулеба

Словацький міністр Іван Корчак підтвердив, що візит трьох голів МЗС є «знаком потрійної солідарності». Він також зі свого боку наголосив, що Україна має вільний вибір щодо шляху, яким хоче розвиватися, і вона зробила великі кроки в цьому напрямку. «Україна нікому не загрожує. Ми не розуміємо та не поділяємо аргумент, що українське прагнення членства в НАТО є загрозою для Росії», - заявив Корчак. Він підкреслив, що потрібна повага до керівних принципів, на яких побудована Європа після 1989 року.

Говорячи про допомогу Україні з боку Словаччини, дипломат згадав, зокрема, словацькі проєкти в станиці Луганській, станцію невідкладної меддопомоги тощо. Він також зазначив, що словацька ГТС надає «подвійну потужність» для прокачки газу своєю територією в Україну, та висловив готовність «проаналізувати можливість комерційної життєздатності такого проєкту».

Читайте також: Шмигаль зустрівся з главами МЗС Австрії, Словаччини і Чехії – говорили про підтримку України

У програмі спільного візиту міністрів в Україну - зустрічі з керівництвом України, главою МЗС Дмитром Кулебою, представниками кримськотатарського народу, відвідання Харкова та лінії зіткнення у Луганській області тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-