Росія протягом року намагалася вибити «Норманді» з переговорного процесу – Костін

Росія протягом року намагалася вибити «Норманді» з переговорного процесу – Костін

Укрінформ
Росія протягом усього минулого року намагалася повністю дискредитувати і вибити з переговорного процесу Нормандський формат, тож нинішнє повернення до його активної фази є хорошим сигналом.

Таку думку висловив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ Андрій Костін в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.  

"У чому була, на мій погляд, основна ідея РФ протягом усього минулого року? У тому, щоб повністю дискредитувати і вибити з переговорного процесу Нормандський формат", – сказав Костін.

У цьому контексті він нагадав випадок, коли РФ оприлюднила дипломатичне листування з Францією і Німеччиною. В.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ зауважив, що там не було нічого секретного, але сам факт "зливу" звичайного листування – це абсолютно неприйнятно в переговорному процесі.

Читайте також: Росія з 2015 року зробила багато того, що суперечить Мінським угодам – Костін

"Їхня ідея полягала в тому, щоб дискредитувати Нормандський формат, викликати до нього недовіру, і перенести все в ТКГ. При цьому продовжуючи свою риторику про те, що вони "не сторона конфлікту", – зазначив Костін.

На його переконання, нинішнє повернення до активної фази Нормандського формату є хорошим сигналом, тому що на рівні N4 переписати Мінські угоди так, як це намагається зробити РФ через своїх "запрошених" в ТКГ, просто не вийде.

Читайте також: Зустріч «нормандських радників» може відбутися цього тижня

"Це просто неможливо. Мені здається, в цьому сенсі, для нас дуже важлива активізація Нормандського формату. Він є, скажімо так, вищим над ТКГ, і історія переговорного процесу говорить про те, що всі спірні моменти, які неможливо було вирішити на рівні ТКГ, можна було вирішити на рівні Нормандського формату. Ця ієрархія повинна дотримуватися, і ми робимо все можливе, щоб так було", – акцентував в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

Читайте також: Кулеба назвав «максимум», якого Україна очікує від зустрічі «нормандських радників» у Берліні

За його словами, нещодавні переговори в Парижі показали, що РФ розуміє: вона не може вийти з Нормандського формату, вона не може його просто ігнорувати, а відтак мусить визнавати, що роль Нормандського формату є вищою по відношенню до ТКГ.

Як повідомлялося, на зустрічі політичних радників Нормандського формату в Парижі 26 січня було домовлено провести наступну зустріч через два тижні. Така зустріч планується, за даними Укрінформу, на 10 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-