Зустріч «нормандських радників» може відбутися цього тижня

Зустріч «нормандських радників» може відбутися цього тижня

Укрінформ
Зустріч у «нормандському форматі» на рівні політичних радників може відбутися, як заплановано, цього тижня.

Про це повідомила речниця федерального уряду ФРН Крістіане Гоффманн на брифінгу в понеділок, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Підготовка до зустрічі в «нормандському форматі» на рівні політичних радників ще триває. Є ознаки, що вона могла б відбутися ще цього тижня», - сказала речниця.

Вона також зауважила, що німецька сторона перебуває в тісному контакті з українською в питанні виконання Мінських угод.

Читайте також: Росія змушуватиме Україну виконати «Мінськ» у своєму трактуванні - Гармаш

Гоффманн рішуче відкинула закиди представника російського пропагандистського ЗМІ про нібито плани українських військ вторгнутися ближчим часом у тимчасово окуповані райони на сході України. «Зрозумілим є, що в даний момент загроза виходить з боку Росії, зокрема, через скупчення військ на російсько-українському кордоні, а не з боку України», - заявила речниця, додавши, що «вторгнення на власну територію не має жодного сенсу».

Представник МЗС ФРН Крістофер Бургер зі свого боку підтвердив, що Берлін намагається просунутися в «нормандському форматі» в напрямку імплементації Мінських угод.

Він нагадав, що міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок перебуватиме 7 і 8 лютого з візитом в Україні, зокрема, вона побуває на лінії зіткнення та на власні очі оцінить ситуацію там, насамперед гуманітарну.

Ситуація, яка склалася, «є для нас достатньою підставою, аби обговорювати загрозу… Ми маємо бути готові до будь-яких сценаріїв», - сказав дипломат.

Читайте також: Україна ніколи не ховалася від переговорів із РФ та готова до будь-якого формату – Кулеба

Відповідаючи на запитання журналістів щодо можливих санкцій проти Росії, Гоффманн зазначила, що суворі санкції будуть запроваджені лише в разі російської агресії. Під агресією партнери в ЄС і НАТО розуміють подальше порушення суверенітету та територіальної цілісності України. Санкції тісно узгоджуються в колі партнерів, але наразі всі дипломатичні зусилля спрямовані на уникнення такого сценарію.

Як повідомлялося, на зустрічі політичних радників «нормандського формату» в Парижі 26 січня було домовлено провести наступну зустріч через два тижні. Така планується, за даними Укрінформу, на 10 лютого. Але кілька днів тому український переговірник Андрій Єрмак отримав позитивний тест на коронавірус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-