Росія з 2015 року зробила багато того, що суперечить Мінським угодам – Костін

Росія з 2015 року зробила багато того, що суперечить Мінським угодам – Костін

Укрінформ
Росія за час, що минув після підписання Мінських угод у 2015 році, зробила багато такого, що їм суперечить, і це ускладнює розробку дорожньої карти їх виконання.

Про це заявив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ Андрій Костін в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

Він нагадав, що ідея розробити дорожню карту виконання Мінських угод з’явилася на рівні нормандського формату ще в 2016 році. Вона передбачала певну черговість покрокового виконання тих чи інших елементів Мінських домовленостей. Ця робота в нормандському форматі відновилася вже після 2019 року, і з'явився термін "кластери".

"Відповідний документ як і раніше знаходиться в роботі на рівні політичних радників нормандського формату. Кластери якраз і представляють набір таких дій, які повинні або виконуватися одночасно, або одна повинна слідувати за іншою", - сказав Костін.

Читайте також: Макрон заявляє, що базою вирішення «українського питання» є Мінські угоди

Він пояснив, що для цього є дві основні причини. Перша - Мінські угоди не включають в себе ті елементи, які за фактом повинні в них бути присутніми, адже їх реалізація передбачалася до кінця 2015 року. У цьому контексті в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ зауважив, що за час, що минув після цього, російська сторона зробила багато чого, що суперечить Мінським угодам – вона перевела ОРДЛО на рублеві розрахунки, роздала сотні тисяч російських паспортів, залучає їх власників до голосування на виборах до органів влади РФ.

«Ми усвідомлюємо, що в Мінських угодах нічого не сказано, наприклад, про розмінування, вихід з рублевої зони, паспортизацію та багато інших питань. Ці елементи в Мінських угодах не згадуються, але за фактом їх потрібно якимось чином вирішувати», - констатував Костін.

Друга причина - Мінські угоди сформульовані таким чином, що деякі їх положення можна трактувати навіть не в двох, а в більшій кількості варіантів, зазначив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

"Це викликає обґрунтовану дискусію про пастки і загрози прийняття тих чи інших трактувань. І була спроба на рівні нормандського формату якось ці два процеси відрегулювати", - сказав Костін.

Він також поінформував, що стосовно плану дій, який розробляється в політичній підгрупі ТКГ, є дуже багато різних підходів, зокрема спроби другої сторони по суті переписати Мінські домовленості, включивши туди все те, що задовольняє їх інтереси. "Однак всі домовленості повинні відповідати інтересам України, що ми і відстоюємо", - запевнив в.о. першого заступника голови української делегації в ТКГ.

Він констатував, що дискусія про цей план дій дуже складна.

Читайте також: Росія змушуватиме Україну виконати «Мінськ» у своєму трактуванні - Гармаш

Як повідомлялося, на зустрічі політичних радників нормандського формату в Парижі 26 січня було домовлено провести наступну зустріч через два тижні. Така зустріч планується, за даними Укрінформу, на 10 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-