Бербок – перед візитом в Україну: Ми розуміємо, що на кону - мир в Європі

Бербок – перед візитом в Україну: Ми розуміємо, що на кону - мир в Європі

Укрінформ
Німеччина стоїть на боці України перед обличчям російської агресії та готова відповісти на неї разом із партнерами.

Про це заявила міністр закордонних справ Анналена Бербок перед від’їздом в Україну в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«Під час мого візиту до Києва я ще раз чітко, без можливих трактувань, дам зрозуміти, на яких позиціях ми стоїмо: як партнер України в ЄС, НАТО та G7 ми стоїмо без жодних «але» та «якщо» в питаннях територіальної цілісності держави на боці народу України. Ми разом відповімо на будь-яку подальшу агресію Росії проти України жорсткими, дуже конкретними заходами», - пообіцяла Бербок.

Читайте також: Кулеба говоритиме з Бербок і Макроном про зброю для України

Вона зазначила, що своєю другою поїздкою в Україну менш ніж за місяць продовжує те, що лежить в основі дипломатії - намагання розрядити надзвичайно небезпечні конфлікти мирним шляхом. За її словами, з огляду на Росію та Україну останніми тижнями, усі можуть зрозуміти, наскільки це непросто. «Але в той же час ми всі розуміємо, коли спостерігаємо нарощування російських військ у прикордонній зоні з Україною, військові маневри та інші загрозливі жести та провокації, що стоїть на кону: йдеться не менше, ніж про мир в Європі», - підкреслила міністр. Вона наголосила на необхідності боротися за цей мир всіма силами та з усією рішучістю.

Читайте також: Санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну включають і Nord Stream 2 - Бербок

У нинішній вибухонебезпечній ситуації главу німецького МЗС особливо вражає одна річ: розважливість, з якою діють люди в Україні. Коли сторони намагаються досягти деескалації ситуації через такі канали, як Нормандський формат, в кінцевому підсумку йдеться не про суто політичні питання, а саме про цих людей, додала вона. Українці на сході живуть у постійному страху перед ескалацією, намагаються пережити ще одну зиму в жахливих гуманітарних умовах, їм не вистачає бачення перспективи – і все це відбувається в центрі Європи, сказала Бербок.

Вона планує поговорити з людьми на лінії розмежування особисто. Тому, окрім політичних переговорів із Президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою цього разу Бербок відвідає лінію зіткнення на сході України та вислухає мешканців, щоб «отримати з перших рук уявлення про їхній досвід, враження та занепокоєння». «Щоб потім включити це в політичні переговори, які ми хочемо продовжувати з усією енергією», - сказала Бербок.

Читайте також: Бербок - про агресію РФ: Маємо бути готові до диверсій і відключення інфраструктури

Як повідомлялось, під час візиту7-8 лютого очільниця німецького МЗС окрім Києва побуває в Запоріжжі, звідки поїде далі на схід.

Це другий візит Бербок в Україну, перший вона здійснила 17 січня. Спочатку планувався спільний візит голів МЗС ФРН і Франції, але французький міністр Жан Ів ле Дріан цими днями супроводжуватиме свого президента в його візитах до Москви та Києва.

Фото: Christoph Soeder/dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-