Кулеба говоритиме з Бербок і Макроном про зброю для України

Кулеба говоритиме з Бербок і Макроном про зброю для України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба порушуватиме питання військових постачань до України під час переговорів у Києві з главами МЗС Німеччини та Франції.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання військових постачань до України з Німеччини або з третіх країн чи міжнародних організацій, які потребують на це дозволу Німеччини, буде на порядку денному моїх переговорів сьогодні (з Анналеною Бербок – ред.)», - сказав Кулеба.

Коментуючи надання Німеччиною у 2021 році рекордної кількості зброї іншим країнам, він зазначив, що ФРН неодноразово і публічно пояснювала це рішення.

Читайте також: Кулеба – про рекордну підтримку України: $1,5 мільярда і понад тисяча тонн зброї

«Ми вважаємо ці пояснення стосовно України несправедливими і що тут є більш широкий простір для дій Німеччини. Але ми маємо поважати позицію держави, утім. Це не означає, що ми не повинні з нею працювати. Тому ми, безумовно, будемо і надалі працювати з Німеччиною з цього питання», - зазначив міністр.

Водночас він підкреслив, що відносини України і Німеччини не зводяться тільки до постачання зброї, а є набагато ширшими. У цьому контексті глава української дипломатії подякував Німеччині за ту роботу, яку вона робить у Нормандському форматі, а також з інших питань нашої двосторонньої взаємодії. Однак, як запевнив Кулеба, ані він, ані Президент, ані будь-хто з українських дипломатів ніколи не будуть заплющувати очі на ті проблемні питання, які у нас є з Німеччиною.

Читайте також: Німеччина і надалі не планує надавати зброю Україні - глава Бундесверу

«І так само ми будемо обговорювати цю тему (військових постачань до України – ред.) завтра під час візиту в Україну президента Франції Е. Макрона. Тому що коли йдеться про зміцнення України і українських Збройних Сил , не може бути країн-винятків, з якими ми цієї теми не порушуємо», - резюмував Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що ФРН разом із Фінляндією вирішуватиме, чи дозволяти Естонії передати Україні дев’ять радянських гаубиць Д-30 калібру 122 мм.

Читайте також: Німеччина разом із Фінляндією вирішить, чи отримає Україна естонські гаубиці - посол

Як повідомлялося, видання The Wall Street Journal 22 січня написало, що Німеччина відмовляється надати дозвіл Естонії на передачу Україні гаубиць Д-30.

Раніше Defense Express повідомив, що уряд Естонії надіслав уряду Німеччини запит на дозвіл поставити Україні радянські гаубиці Д-30 калібру 122 мм. Ці гаубиці Естонія придбала у Фінляндії, яка, своєю чергою, купила їх із "надлишків" озброєнь колишньої Східної Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-