Німеччина і надалі не планує надавати зброю Україні - глава Бундесверу

Німеччина і надалі не планує надавати зброю Україні - глава Бундесверу

Укрінформ
Німеччина й надалі не планує надавати Україні озброєння, але робить свій внесок у підвищення обороноздатності НАТО в Європі.

Про це заявила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт в інтерв’ю виданням медіахолдингу Funke, передає Укрінформ.

«Ми повинні запобігти війні в центрі Європи, але не ставити при цьому під питання суверенітет, територіальну цілісність та свободу вибору блоків України. Це червоні лінії. Росія тут не має права вето», - цитує Ламбрехт WAZ.

Політик назвала суверенним право Києва подати заявку на членство в НАТО, але додала, що наразі це питання не стоїть на порядку денному Альянсу.

Глава МО повторила багаторічну позицію федерального уряду щодо ненадання зброї в «кризові райони». Відповідаючи на запитання щодо затягування Берліном процесу передачі Естонією Україні дев’яти 40-річних гаубиць зі старих запасів НДР, Ламбрехт зауважила, що це потребує схвалення федерального уряду, який наразі обговорює це питання. «Гаубиці не є оборонною зброєю. Зрештою, ми повинні ухвалити дуже відповідальні рішення щодо цього», - підкреслила вона.

Читайте також: Зеленський 14 лютого зустрінеться з канцлером Німеччини

Глава Бундесверу прокоментувала рішення ФРН надати Україні 5 тисяч шоломів, яке викликало чимало обурення та жартів одночасно. Вона заявила, що це була швидка відповідь на запит української сторони. Згадала Ламбрехт і іншу допомогу Україні, зокрема те, що німецька сторона навчає українських воїнів, постачає шпиталям апарати штучної вентиляції легенів, медичне обладнання та вакцини, разом з Естонією споруджує абсолютно новий польовий госпіталь і роками лікує важкопоранених українських бійців у госпіталях Бундесверу.

«Наша робота – деескалація. Ми хочемо вирішити цей конфлікт мирним шляхом», - підкреслила вона.

Очільниця МО зазначила, що є ще багато способів працювати над деескалацією. При цьому Ламбрехт чітко заявила, що «Росія є агресором», що 100 тисяч російських солдатів на українському кордоні є явною загрозою і що будь-який подальший крок Кремля матиме дуже серйозні наслідки, додавши, що в питанні санкцій «усі варіанти на столі».

Німеччина, за словами Ламбрехт, є дуже надійним партнером і дуже добре виконує свої зобов’язання в НАТО. Зокрема, країна є центральним майданчиком для США, коли йдеться про нинішнє перекидання американських солдатів на східний фланг НАТО. Окрім того, Німеччина, яка єдина з країн ЄС має бойову групу в Литві, веде переговори про можливе посилення контингенту. Бундесвер також передислокує свої літаки Eurofighters до Румунії для повітряного спостереження. «Кожен в НАТО може розраховувати на нас», - запевнила міністр.

Читайте також: Агресія РФ: майже половина поляків негативно оцінюють позицію Німеччини

Як повідомлялось, українська сторона надіслала міністерствам оборони та закордонних справ перелік оборонних озброєнь, які хотіла би отримати від Німеччини. Берлін не тільки відмовляється допомагати Україні озброєннями, а й заважає іншим країнам НАТО робити це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-