Україна закликає об’єднати зусилля у боротьбі з антисемітизмом і ксенофобією

Україна закликає об’єднати зусилля у боротьбі з антисемітизмом і ксенофобією

Укрінформ
У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту МЗС закликало об’єднати зусилля для запобігання будь-яким проявам ксенофобії, антисемітизму та нетерпимості.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі МЗС до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту.

«27 січня, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, встановлений рішенням Генеральної асамблеї ООН 2005 року, вшановуємо мільйони жертв Шоа-геноциду євреїв», - ідеться у повідомленні.

Як підкреслили у МЗС, у ході Другої світової війни гітлерівська Німеччина намагалася повністю винищити єврейський народ, у тому числі на окупованій території України. Внаслідок Голокосту в Україні було вбито щонайменше півтора мільйона євреїв - четверту частину знищених у добу Шоа євреїв Європи.

Читайте також: Україна виконала всі положення резолюції Генасамблеї ООН про Голокост – Дробович

«Україна рішуче засуджує злочини проти людяності, виступає проти всіх форм антисемітизму, проявів нетолерантності, засуджує всі спроби виправдання або заперечення Голокосту. У вересні 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні», - заявили в МЗС.

Минулого року Україна вшанувала 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру, під час якої майже 34 тисячі українських євреїв були страчені нацистами за лічені дні. Заходи з увічнення пам'яті у зв’язку із роковинами трагедії відбулися за участі іноземних гостей найвищого та високого рівня, численних представників єврейських громадських організацій, свідків Голокосту та українців, які рятували євреїв під час нацистської окупації. Спеціальна комісія «Яд Вашем» встановила 2673 імені таких українців, присвоївши їм почесні звання «Праведник народів світу».

«У цей день підтримуємо пам'ять про жахливі події Голокосту, щоб вони ніколи не повторилися, а також закликаємо об’єднати зусилля для запобігання будь-яким проявам ксенофобії, антисемітизму та нетерпимості. Вшанування пам’яті жертв Голокосту на українській землі ніколи не припиниться. Україна пам’ятає», - наголосили в МЗС.

Читайте також: СКУ приєднався до світової спільноти для роздумів над уроками Голокосту

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Цей день проголошений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Співавторами виступили 100 держав у пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів ухвалення документа.

Читайте також: У Миколаєві пам’ять жертв Голокосту вшанували молитвою та хвилиною мовчання

Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого концтабору Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-