Україна виконала всі положення резолюції Генасамблеї ООН про Голокост – Дробович

Україна виконала всі положення резолюції Генасамблеї ООН про Голокост – Дробович

Укрінформ
Україною виконано усі положення резолюції № 60/7 «Пам'ять про Голокост», ухвалені Генеральною асамблеєю ООН у 2005 році.

Про це у ході круглого столу на тему: «Українське суспільство і пам'ять про Голокост: наукові та освітні аспекти» сказав голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо реалізації і як здійснена резолюція № 60/7 «Пам'ять про Голокост», яка була затверджена Генеральною асамблеєю ООН у 2005 році... Я зацитую декілька положень, які, мені здається, важливо пам'ятати, і також потішуся, що значна або навіть всі положення цієї резолюції виконані Україною: створені освітні програми, зберігаються місця пам'яті. Звісно, що вони зберігаються все ще не в тому стані, в якому б нам хотілося, бо щонайменше 2 тисячі місць масових розстрілів і ще сотні місць пам'яті, частина з яких не знаходяться в належному стані", - зазначив Дробович.

Він підкреслив, що Україна за роки незалежності зробила в цьому плані багато, але ще недостатньо.

"Ми зараз в Україні опиняємося на передовій дуже цікавого явища - породження нової культури пам'яті про Голокост... Зараз виклики постмодерну призводять до того, що ми говоримо про постання нової парадигми пам'яті про Голокост. І так сталося, що в Україні - одна з найважливіших дискусій щодо цієї нової парадигми пам'яті про Голокост. Це дуже важлива історія, і я закликаю всіх брати в цьому участь", - зазначив він.

Читайте також: До Дня пам’яті жертв Голокосту у Бабиному Яру розпочалася спільна молитва

Також, за його словами, сьогодні важливими ознаками нової культури пам'яті є відновлення імен жертв Голокосту, а також імен людей, причетних до вбивств євреїв. Крім відновлення імен, важливим є "оживлення місць пам'яті", додав Дробович.

Як повідомлялося, у 2005 році Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Україна приєдналася до цього документа у 2012 році та разом зі всім світом почала відзначати пам'ять про цю сумну подію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-