«Настав момент істини»: посол України закликає Німеччину дати зброю

«Настав момент істини»: посол України закликає Німеччину дати зброю

Укрінформ
Посол України в ФРН Андрій Мельник напередодні візиту міністра закордонних справ ФРН Анналени Бербок до Києва закликав Берлін переглянути політику щодо ненадання оборонних озброєнь Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, звернення дипломата опублікувало видання Zeit.

«Люди в Україні вкрай розчаровані. Тепер настав момент істини, (який має виявити - ред.) хто справжній друг», - заявив посол.

За його словами, українці усвідомлюють, що коаліційна угода нового уряду ФРН передбачає обмежувальну політику щодо експорту озброєнь, яка не допускає поставок зброї у кризові райони. Водночас Мельник наголосив, що «цей політичний документ не є Біблією, а світ зараз стоїть перед найбільшою небезпекою війни у центрі Європи, найгіршої з 1945 року».

Читайте також: Блінкен і Боррель обговорили взаємодію на тлі агресії РФ проти України

Дипломат підкреслив, що українці мають «святе право на самооборону», а також нагадав, що у німецькому кримінальному законодавстві передбачений злочин «ненадання допомоги». За його словами, той самий основний принцип діє і в міждержавних відносинах.

«Тому ми звертаємося до уряду Німеччини, особисто до міністра закордонних справ Бербок з закликом терміново допомогти Україні необхідним оборонним озброєнням. Це необхідно з моральної та людської точок зору», - заявив посол.

Як повідомлялося Укрінформ, глава МЗС ФРН Анналена Бербок здійснить свій перший візит до Києва 17 січня. Вона планує зустрітися з Президентом Володимиром Зеленським, провести переговори з міністром закордонних спрва Дмитром Кулебою та поспілкуватися з представниками ОБСЄ.

Читайте також: У США – вже два законопроєкти із санкціями проти Путіна

Міністр оборони України Олексій Резніков у грудні заявляв, що представник Німеччини заблокував постачання Києву зброї, погоджену в межах НАТО.

За інформацією видання Bild, Німеччина з травня 2021 року використовує механізм НАТО, щоб завадити іншим членам Альянсу продавати зброю Україні для оборони.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-