Меркель з травня блокувала продаж зброї Україні через НАТО - Bild

Меркель з травня блокувала продаж зброї Україні через НАТО - Bild

Укрінформ
Німеччина з травня 2021 року використовує механізм НАТО, щоб не допустити інших членів Альянсу до продажу зброї Україні для її оборони.

Про це повідомляє видання Bild, яке провело власне розслідування, передає Укрінформ.

Згідно з інформацією таблоїду, за допомогою німецького вето та інших тактик було заблоковане  постачання 90 гвинтівок «Barrett M82» зі США та 20 комплексів протидії дронам «EDM4S-UA» з Литви.

Україна оплатила обидві системи озброєння ще на початку 2021 року через «Агентство підтримки та закупівель НАТО» (NSPA), але в травні представники Німеччини та Нідерландів у раді NSPA виступили проти продажу американських гвинтівок і заблокували їх.

«Кожне рішення про надання смертельної (зброї) підтримки Україні через NSPA залежить від консенсусу союзників в окремих випадках», - заявила речниця НАТО.

У Міністерстві закордонних справ ФРН ситуацію коментувати відмовилися: «Загалом ми не коментуємо конфіденційні дискусії та рішення всередині альянсу», - заявив речник у понеділок на брифінгу.

«Те, що Нідерланди стояли на боці Німеччини проти решти членів НАТО, сталося за вказівкою Берліна», - сказав інсайдер, - уряд Меркель хотів уникнути враження, що він єдиний проти продажу».

У серпні Президент України Володимир Зеленський під час візиту канцлера Ангели Меркель до Києва просив припинити блокаду закупівлі зброї зі США, Литви та інших країн НАТО, нагадує газета. Меркель відповіла: «Виключено». Меркель і Зеленський зустрічалися двічі влітку 2021 рок, але Меркель залишалася непохитною.

Лише за кілька днів до закінчення терміну своїх повноважень Меркель частково відмовилася від опору перед обличчям перекидання нових російських військ до кордону України. Наприкінці листопада, наприклад, Німеччина скасувала своє вето проти зброї проти дронів EDM4S-UA. Україна отримає десять із 20 замовлених примірників у грудні 2021 року. Продаж затримувався щонайменше шість місяців через бюрократичні перешкоди.

При цьому блокада Німеччиною гвинтівок із США триває.

Посол України у Німеччині Андрій Мельник заявив в коментарі виданню: «Ми закликаємо новий федеральний уряд нарешті дати добро на надання оборонної зброї Україні. Відповідно до Статуту ООН (ст. 51), ми маємо природне право захищатися від збройного нападу». Він нагадав, що Україна вже втратила 7 відсотків своєї національної території «тимчасово, через російську військову агресію в Криму та на Донбасі». Зараз Путін планує «нове, масштабне вторгнення», переконаний Мельник.

«Продовжувати відмовлятися від допомоги оборонною зброєю з псевдопацифістських міркувань перед цією гострою загрозою було б фатальною історичною помилкою для Німеччини та зрадою українського народу», – поскаржився Мельник.

Нагадаємо: напередодні міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що представник Німеччини заблокував постачання Києву зброї, погоджену в рамках НАТО. За його словами, минулого місяця ФРН наклала вето на закупівлю Україною протиснайперських систем та гвинтівок для ураження безпілотників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-