Передумов для проведення референдуму з питань окупованих територій немає — Веніславський

Передумов для проведення референдуму з питань окупованих територій немає — Веніславський

Укрінформ
Наразі немає передумов виносити на всеукраїнський референдум питання про "особливий статус" окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО).

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив народний депутат (фракція "Слуга народу"), представник Президента України у КСУ Федір Веніславський.

"У нас немає зараз необхідних правових передумов. Оскільки у Конституції чітко передбачено, що, по-перше, територія України є цілісною та недоторканною, суверенітет поширюється на всю територію України. По-друге, у законі про всеукраїнський референдум є чітка вказівка, що питання, які суперечать Конституції України, на референдумі вирішуватись не можуть", — пояснив нардеп.

За його словами, крім того, у статті 133 Конституції України зазначено, що у системі адміністративно-територіального устрою України є 24 області плюс міста Київ та Севастополь.

"І будь-які зміни у статусі певних адміністративно-територіальних одиниць спричиняють зміни до Конституції. А зміни до Конституції вносяться за чітко передбаченою процедурою (необхідно від 300 голосів парламенту — ред.)", — додав Веніславський.

Він відзначив, що загалом ще рано говорити про проведення референдуму та питання, що будуть порушуватися на ньому.

"Зараз говорити про те, чи буде всеукраїнський референдум, яке питання буде винесене — ми точно не можемо. Бо коли Президент давав інтерв'ю, він акцентував на тому, що такі питання, пов'язані з такими складними взаєминами між Україною та Російською Федерацією, відповідно до Конституції мають розв'язуватися, дійсно, на референдумі. Для прикладу. Якби у 2015 році на референдум виносилося б питання щодо укладення Мінських угод (у тому змісті, в якому вони були в кінцевому результаті укладені), я не впевнений, що були б підписані ці Мінські угоди", — зазначив Веніславський.

Як повідомляв Укрінформ, 10 грудня в інтерв’ю телеканалу "1+1" Президент Володимир Зеленський допустив можливість проведення референдуму щодо окупованих територій України, "якщо буде складний виклик". При цьому він сказав, що на сьогодні жодна країна не висувала Україні умов щодо її територій, однак не виключив цього у майбутньому.

Верховна Рада 26 січня ухвалила Закон "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-