Судова реформа: Зеленський обіцяє довести до кінця всі законопроєкти, подані до Ради

Судова реформа: Зеленський обіцяє довести до кінця всі законопроєкти, подані до Ради

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запевнив, що всі законопроєкти щодо реформи судової системи, подані до Верховної Ради, будуть доведені до кінця.

Про це він сказав під час пресмарафону “30 запитань Президенту України” в п’ятницю, 26 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Все це буде зроблено. Якщо я вам сказав, що про судову реформу всі закони, які були спрямовані від нас до Верховної Ради України, як би не було складно, ми все це доведемо до кінця”, - заявив Зеленський.

Він нагадав, що раніше парламент ухвалив закони щодо реформи Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Ви знаєте прекрасно, що проголосовані, я вважаю, головні фундаментальні закони про Вищу кваліфікаційну комісію суддів і Вищу раду правосуддя. І ви прекрасно знаєте, що це моя ініціатива, і ви прекрасно знаєте, що голосувала за них, ці закони, саме партія “Слуга народу”. Ну і ще там депутати деяких груп. Тому монобільшість відповіла на питання щодо голосувань. Далі її треба впроваджувати в життя... Ви знаєте прекрасно щодо змісту цих законів, що там є міжнародні (експерти — ред.), і вони мають майже виключне право формулювати і констатувати вже список, реальний список очищення судової влади. Ви це прекрасно знаєте, тому ваше запитання щодо закінчення судової реформи звучить як запитання до наших міжнародних партнерів”, - зазначив Зеленський.

Глава держави додав, що на черзі ще ухвалення кількох законів в межах судової реформи, зокрема, закон про суд присяжних, про мирових суддів.

“Найскладніші закони, що стосуються держави і судової реформи, це ВРП і ВККС, вони проголосовані саме в тому форматі, в якому ми домовлялися і з українським суспільством, і з нашими суддями, не всі готові були, і з нашими міжнародними партнерами”, - сказав Зеленський.

Також він висловився щодо внесеного до парламенту у квітні законопроєкту “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду”.

“Що стосується ОАСК, я вам сказав, що це дуже непросто. Якби був проголосований ОАСК в тому чи іншому виді дуже швидко, було б поламано, я вважаю, Верховну Раду, і не було б закону про Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію. Отака шахова гра. Я знову вам кажу, що я, не тільки я приймаю рішення, ви повинні зрозуміти, що це велика гра. Велика. Для мене вона серйозна. Для когось це гра. Тим не менш, непросто впроваджувати реформи. Чимось тимчасово поступаєшся тощо. Є багато кроків. Не тільки від мене. Від мене, те, що залежало, - я подав цей закон. А далі є різні важливі і неважливі інструменти і можливості”, - зауважив Президент.

Як повідомлялося, на початку серпня Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП. Відповідно до закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

9 листопада автоматично був сформований перший склад Етичної ради, членами якої стали суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич, суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун, суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін, суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді, суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер та колишня генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

Також 13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні ВККС, яка повідомила про припинення своєї діяльності 7 листопада 2019 року.

Окрім того, 13 квітня Президент вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва». 1 червня 2021 року законопроєкт включено до порядку денного ВР.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-