Важливий етап судової реформи: Зеленський вітає призначення першого складу Етичної ради

Важливий етап судової реформи: Зеленський вітає призначення першого складу Етичної ради

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський привітав сформований склад Етичної ради, яка покликана встановити відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

«Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив, нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі. Формування доброчесних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи», – підкреслив Зеленський.

Склад Етичної ради був сформований відповідно до положень закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» № 1635-ІХ від 14 липня 2021 року.

Таким чином, членами Етичної ради стали: суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич, суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун, суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін, суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді, суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер та колишня генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

Читайте також: Судова реформа: у ВРП заявляють, що через дії Етичної ради можуть зупинити роботу

В ОП пояснили, що 2 листопада поточного року до Вищої ради правосуддя надійшов список рекомендованих Радою суддів України кандидатів до складу Етичної ради.

Міжнародні та іноземні організації визначили перелік міжнародних експертів 10 вересня 2021 року.

Відповідно до закону «Про Вищу раду правосуддя», у разі якщо голова Вищої ради правосуддя не призначить членів Етичної ради у визначений строк, троє перших кандидатів зі списку Ради суддів України і переліку від міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Зазначається, що Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення також має здійснити одноразове оцінювання відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду до набрання чинності законом № 1635-ІХ.

Читайте також: Маасікас привітав обрання кандидатів до Етичної ради від РСУ

Як повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Рада суддів України обрала чотирьох кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України. 2 листопада до ВРП надійшов список кандидатів до Етичної ради за квотою Ради суддів України. У вересні такий список надійшов від міжнародних та іноземних організацій. 18 жовтня до Конституційного суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності положень закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя. 3 листопада КСУ відкрив провадження у справі за конституційним поданням Верховного Суду.

Раніше, на початку серпня, Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП. Відповідно до закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

До складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, одна особа, запропонована Радою прокурорів, одна особа, запропонована Радою адвокатів, одна особа, запропонована президією Національної академії правових наук. Закон містить положення, відповідно до якого Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має оцінити відповідність критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом. За результатами такого одноразового оцінювання Етична рада може рекомендувати органу, який призначив члена ВРП, звільнити його. Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-