Зеленський обговорив з генсеком Ради Європи захист прав людини на окупованих територіях

Зеленський обговорив з генсеком Ради Європи захист прав людини на окупованих територіях

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич обговорив питання захисту прав людини у тимчасово окупованому Криму та на сході України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Глави держави.

Президент відзначив активізацію взаємодії України в межах Ради Європи та зауважив, що це вже другий візит Марії Пейчинович-Бурич до України в поточному році.

"Хочу висловити вам і вашим колегам подяку за велику увагу до України, за підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави", – сказав Зеленський.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС застосувати новий механізм санкцій проти окупантів у Криму

Президент також наголосив на важливості представлення Ради Європи на установчому саміті Кримської платформи, що відбувся 23 серпня.

"Ми були раді вітати вас у Києві та розраховуємо на подальше активне залучення експертів Ради Європи до роботи цього міжнародного механізму деокупації Кримського півострова", – зазначив глава держави.

У цьому зв’язку співрозмовники приділили значну увагу ролі, яку Рада Європи має відігравати в захисті прав людини у тимчасово окупованому Криму та на сході України.

Було окремо обговорено практичні модальності залучення генерального секретаря Ради Європи до моніторингу ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України відповідно до норм міжнародного права та національного законодавства нашої держави.

Читайте також: Росія грубо порушує права людини у Криму: Джапарова в ООН зачитала спільну заяву 40 країн

Президент акцентував на тому, що українська сторона очікує на першу доповідь Пейчинович-Бурич щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму й готова до співпраці у цьому важливому напрямі.

“Переконаний, що Ваш візит на адміністративну межу з Автономною Республікою Крим дав змогу глибше зрозуміти важливість цього питання та допоможе при підготовці доповіді”, – зауважив Глава держави.

Зеленський закликав генерального секретаря Ради Європи сприяти залученню всіх механізмів цієї міжнародної організації для звільнення українців, яких Російська Федерація незаконно утримує на тимчасово окупованих територіях України та у РФ.

Зеленський і Пейчинович-Бурич торкнулися питання практичної підтримки з боку Секретаріату Ради Європи європейської інтеграції України, зокрема у сферах захисту прав людини, забезпечення верховенства права та розвитку демократичних інституцій, високо оцінивши цю взаємодію.

Читайте також: Кримському активісту Завуру Абдуллаєву продовжили арешт на чотири місяці

Президент поінформував генерального секретаря Ради Європи про підписання ухваленого Верховною Радою антиолігархічного закону. Як було домовлено між Зеленським і головою Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо, текст закону в редакції, яку підписав глава держави, буде надано комісії для розгляду та підготовки висновку.

Як повідомляв Укрінформ, 4 листопада у Верховній Раді обговорили пріоритети подальшого поглиблення співпраці України з Радою Європи у парламентському вимірі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-