В ОП очікують на розширення кола прихильників європерспективи України

В ОП очікують на розширення кола прихильників європерспективи України

Укрінформ
Україна очікує, що коло прихильників європерспективи України дедалі розширюватиметься: кілька проєктів документів перебувають на фінальній стадії узгодження, і Київ розраховує на їх підписання до саміту Східного партнерства, який відбудеться в Брюсселі 15 грудня.

Про це заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква повідомив у коментарі Укрінформу.

«Сьогодні під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з Президентом Словацької Республіки Зузаною Чапутовою в м. Глазго на полях Кліматичного саміту була підписана Спільна декларація лідерів щодо європейської перспективи України. Це вже п’ятий з подібних документів, які були підписані главою держави протягом цього року», – зазначив він.

За словами Жовкви, окрім Словаччини, європейську перспективу України на сьогодні офіційно вже підтримали держави Балтії та Республіка Польща.

«Варто відзначити, що підтримка європейських прагнень України закріплена в ключових програмних та стратегічних документах Словаччини, зокрема в Програмі діяльності уряду, Напрямах зовнішньої і європейської політики, а також Стратегії безпеки Словацької Республіки. Тож не дивно, що Словаччина увійшла до першої п’ятірки», – уточнив заступник керівника ОП.

Читайте також: Наскільки глибоко євроінтеграція проникає в Україну?

Він зауважив, що у підписаному сьогодні документі лідери України та Словаччини відзначили, що Україна як європейська держава, яка поважає спільні цінності, може подати заявку на членство в Європейському Союзі відповідно статті 49 Договору про ЄС, у разі дотримання всіх умов та зобов'язань. А у зв'язку з цим Словацька Республіка продовжуватиме підтримувати зусилля України з метою досягнення критеріїв членства в ЄС та реалізації її прагнень стати членом ЄС.

«Проведення успішного 23-го саміту Україна-ЄС 12 жовтня у Києві надало додаткового поштовху процесу визнання державами-членами європейської перспективи. Адже під час цього заходу на найвищому рівні питання спільного майбутнього України та ЄС чи не вперше обговорювалося досить відверто та змістовно. Президент України Володимир Зеленський приділяє питанню визнання європейської перспективи особливу увагу і завжди порушує це питання з лідерами держав-членів ЄС. Тому ми очікуємо, що коло прихильників європейської перспективи України дедалі розширюватиметься. Кілька проєктів документів сьогодні перебувають на фінальній стадії узгодження, і ми розраховуємо на їх підписання до наступного саміту Східного партнерства, який відбудеться в Брюсселі 15 грудня», – підсумував Жовква.

Читайте також: В Україні стартувала перша інформаційна кампанія про основні європейські цінності

Як повідомляв Укрінформ, раніше 2 листопада, під час зустрічі Президента Зеленського з Президентом Словацької Республіки Чапутовою в Глазго на полях Кліматичного саміту, Україна та Словаччина підписали Декларацію про визнання європейської перспективи Української держави.

Президент Володимир Зеленський перебуває в Глазго, Велика Британія, де відбувається кліматичний саміт COP26.

У жовтні Зеленський анонсував підписання двосторонніх декларацій про європейську перспективу України ще з трьома державами-членами ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-