В Офісі Президента обговорили імплементацію судової реформи в Україні

В Офісі Президента обговорили імплементацію судової реформи в Україні

Фото
Укрінформ
В Офісі Президента України відбулася зустріч представників Офісу глави держави, Верховної Ради, органів судової влади та посольств країн G7 і ЄС в Україні, на якій обговорили імплементацію судової реформи.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба глави держави.

Зазначається, учасники засідання привітали обрання 23 жовтня Радою суддів України кандидатів за її квотою до першого складу Етичної ради при Вищій раді правосуддя (ВРП).

Як повідомляється, голова Ради суддів Богдан Моніч запевнив, що й делеговані РСУ члени конкурсної комісії для відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) готові розпочати роботу й чекають на долучення до цього процесу делегованих у комісію міжнародних експертів.

Читайте також: Судова реформа: ВРП заявляє, що міжнародні представники ігнорують комісію з обрання до ВККС

Водночас заступник глави місії у Посольстві Великої Британії в Україні Ніколас Гаррокс зазначив, що, за його інформацією, делеговані до складу конкурсної комісії ВККСУ міжнародні експерти готові до роботи, і незабаром має відбутися підготовча зустріч, що передуватиме першій офіційній зустрічі комісії.

“Я дуже сподіваюся, що наступного тижня ми побачимо рішучі кроки, щоб обидва процеси (щодо початку роботи Етичної ради при ВРП та конкурсної комісії ВККСУ – ред.) рухалися вперед», – наголосив голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін висловив переконання, що Етична рада при ВРП та конкурсна комісія ВККСУ мають запрацювати якомога швидше, адже розв'язання проблеми дефіциту кадрів у судах є пріоритетним завданням судової реформи.

Читайте також: Посол Сіммонс: Наше завдання - допомогти тим, хто хоче судової реформи в Україні

За його словами, інформує пресслужба глави держави, 15 кандидатів до складу ВРП чекають на створення Етичної ради, щоб проходити відповідні перевірки.

Своєю чергою заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов зазначив, що в процесі судової реформи не можна допустити зупинки у виконанні ВРП своїх повноважень.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська висловила переконання, що наступного тижня Етична рада при ВРП буде створена, й наголосила, що її робота не має заважати безперервності діяльності Вищої ради правосуддя.

Вона запевнила, що подання Пленуму Верховного Суду до Конституційного Суду від 13 жовтня стосовно закону про ВРП не має на меті зупинити чи заблокувати судову реформу.

Читайте також: Судовій реформі в Україні зараз сприяють кілька чинників - Маасікас

Окрім того, в. о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький стверджує, що ВРП зробила зі свого боку всі підготовчі кроки для того, щоб запрацювала конкурсна комісія ВККСУ.

Іонушас нагадав, що в чинному законодавстві є положення, відповідно до якого Етична рада має будувати свою роботу таким чином, щоб зберегти повноваження Вищої ради правосуддя.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін наголосила, що реформування ВККСУ та ВРП має відбуватися одночасно, оскільки Вища рада правосуддя відіграє важливу роль у формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Ми сподіваємося, що незабаром буде сформована Етична рада, а ВККС і ВРП зможуть спільно працювати над заповненням необхідних вакансій. Також, безперечно, ми очікуємо, щоб делеговані до конкурсної комісії міжнародні експерти працювали невтомно та спільно з українськими колегами. Це незалежні від нас люди, і ми ніяк не можемо втручатися в їхню роботу», – зазначила вона.

Читайте також: Квін вважає, що судова реформа потрібна Україні для вступу до НАТО і Євросоюзу

Повідомляється, що учасники зустрічі також обговорили питання щодо можливості внесення змін до чинного законодавства під час реалізації реформи ВРП з метою його вдосконалення на шляху до якнайшвидшого завершення судової реформи.

Як повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Рада суддів України обрала чотирьох кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-