Україна в ОБСЄ закликає Росію виконувати всі документи Мінських угод

Україна в ОБСЄ закликає Росію виконувати всі документи Мінських угод

Укрінформ
Росія намагається уникнути виконання Мінського протоколу та Меморандуму щодо його положень, наполягаючи на імплементації лише Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"Росія намагається переконати Постійну раду в особливій правовій природі Комплексу заходів та приписати йому певну перевагу над Мінським протоколом та Меморандумом. Однак політичне схвалення Радою Безпеки ООН Комплексу заходів не звільнює Росію від відповідальності виконувати зобов'язання, які вона взяла на себе за іншими двома угодами", - зазначив Цимбалюк.

Дипломат пояснив, чому делегація Росія так нервується, коли представники інших країн вимагають імплементації Мінського протоколу та Меморандуму.

Читайте також: Кулеба - про Мінські угоди: Україна не буде перетинати свої «червоні лінії»

"Наприклад, пункт 4 Мінського меморандуму передбачає відведення ракетних систем залпового вогню, таких як "Торнадо". Насправді ж, "Торнадо" - це нова система, яка використовується лише збройними силами Росії. І це яскравий доказ участі Росії у конфлікті, засвідчений підписом російського представника", - заявив Цимбалюк.

Також він нагадав, що пункт 10 Мінського протоколу передбачає виведення незаконних збройних формувань та військової техніки з території України. "Я підкреслюю – незаконних, наявність яких на українській землі не було дозволено українським парламентом. Отже, мова йде лише про російські збройні формування на окупованих територіях, незважаючи на спроби Росії маніпулювати пунктом 10 Комплексу заходів", - зазначив український дипломат.

Читайте також: Присутність ОБСЄ на кордоні передбачена Мінськими угодами - постпред ЄС

Крім того, він указав на те, що пункт 4 Мінського протоколу передбачає постійний моніторинг та верифікацію українсько-російського державного кордону, поруч зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, місії США та Євросоюзу в ОБСЄ нагадали Росії, що Мінські домовленості, підписантом яких є РФ, складаються з трьох документів – протоколу, меморандуму та комплексу заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-