Україна має встати на дуже чіткий шлях до членства в НАТО - екскомандувач військ США в Європі

Україна має встати на дуже чіткий шлях до членства в НАТО - екскомандувач військ США в Європі

Укрінформ
Екскомандувач військ США в Європі Бен Ходжес вважає, що політика Сполучених Штатів має полягати в тому, щоб Україна, як і Грузія, встала на дуже чіткий, конкретний шлях до членства в НАТО.

Про це він заявив в ефірі програми «Рада нацбезпеки», розшифровку якої наводить Укрінформ.

На запитання щодо отримання Україною двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) Годжес відповів: "Я теж думаю, що Рада насправді проголосувала проти цього статусу MNNA. Тому, я думаю, що навіть в Україні це не розуміють і не підтримують. Послухайте, я вважаю, що політика Сполучених Штатів повинна полягати в тому, щоб Україна, як і Грузія, встала на дуже чіткий конкретний шлях до членства в НАТО. Грузія вже повинна бути членом НАТО. І якби я думав, що це допоможе прискорити процес, який не входить до НАТО, для України… Тому що він приносить із собою деякі речі, але, як відзначали деякі критики, Афганістан також був важливим партнером, що не входить у НАТО. Тому головне – не зосереджуватися на цих речах".

Читайте також: Екскомандувач військ США в Європі Годжес очікує розширення оборонної співпраці з Україною

Ключовим моментом він назвав "зміцнення загальних відносин між Сполученими Штатами й Україною в дипломатії та культурному обміні, а також в економічній підтримці торгівлі, і звичайно, у військовій сфері".

За словами Годжеса, "знову, наступного разу, коли зустрінуться президент Зеленський і президент Байден, або буде зустріч на рівні міністрів оборони чи закордонних справ, я сподіваюся, що першим питанням буде, що Сполучені Штати та стратегія в Чорноморському регіоні, як і Україна, будуть вписуватись у цю стратегію".

"Ми хочемо допомогти Україні. Ми хочемо бути частиною цього. Причина, по якій я постійно наголошую на необхідності стратегії, полягає в тому, що пріоритетним є саме Чорноморський регіон. У нас ніколи не буде достатньої присутності ВМС США в Чорному морі. Ми ніколи не вийдемо за рамки того, що робимо зараз. У вас повинна бути стратегія, що встановлює пріоритети",- підкреслив Годжес.

Читайте також: Генерал Годжес озвучив три поради для Байдена, як відповісти Росії

На його переконання, "якщо відносини США й України не будуть достатньо міцними, ми ніколи не переконаємо Німеччину, Францію чи Нідерланди, чому Україна повинна бути в Альянсі".

Як повідомляв Укрінформ, 8 вересня Верховна Рада відхилила проєкт постанови №5380 "Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)".

Фото: U.S. Embassy Kyiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-