Разумков підписав закон про запобігання антисемітизму в Україні

Разумков підписав закон про запобігання антисемітизму в Україні

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" та направив його на підпис Президентові Володимиру Зеленському.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані у картці відповідного документа №5109 на сайті парламенту.

Так, згідно з законодавчим актом, антисемітизм – це певне сприйняття євреїв, що виражається як ненависть до євреїв. Зокрема, риторичні та фізичні прояви антисемітизму спрямовані на євреїв чи неєвреїв та/або їхню власність, установи, релігійні місця єврейської громади.

Читайте також: Зеленський запевняє, що ідеї расизму і нетерпимості не мають жодних шансів в Україні

Законом визначається, що основними проявами антисемітизму є заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження; заклик, приховування або виправдання вбивства чи заподіяння шкоди особам єврейського походження; висловлення неправдивих відомостей, ненависницьких та таких, що озлоблюють, заяв про осіб єврейського походження; публічні висловлювання, пов'язані із засудженням осіб єврейського походження як колективно відповідальних за реальні чи уявні правопорушення, скоєні однією особою або групою осіб незалежно від етнічного походження чи віросповідання; заперечення факту переслідування і масового знищення євреїв під час Другої світової війни (Голокост); виготовлення, поширення будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання, а також публічне використання матеріалів, символів та зображень антисемітського змісту; умисне пошкодження або руйнування будівель, інших споруд, що належать особам єврейського походження, єврейським громадам та громадським єврейським організаціям, а також релігійних або культових споруд (будинків) з мотивів антисемітизму; умисне пошкодження, руйнування або осквернення місць поховань осіб єврейського походження, пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам єврейського походження, з мотивів антисемітизму; нетерпимість до осіб неєврейського походження, які були ідентифіковані як особи єврейського походження; заклики до антисемітизму.

Окрім цього, законом встановлюється, що антисемітизм та його прояви в Україні забороняються. Особи, винні у порушенні вимог цього закону, несуть цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність, згідно із законом. Водночас особа, яка постраждала внаслідок антисемітизму та його проявів, має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди.

Читайте також: Зеленський: Збереження пам’яті про Бабин Яр – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 22 вересня ухвалила закон про запобігання та протидію антисемітизму в Україні.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-