Рада ухвалила закон про запобігання і протидію антисемітизму

Рада ухвалила закон про запобігання і протидію антисемітизму

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні".

За проєкт №5109 проголосували 283 народні депутати, передає кореспондент Укрінформу.

Документом на законодавчому рівні визначено поняття «антисемітизм», його основні прояви, встановлено заборону антисемітизму, його проявів та відповідальність за порушення законодавства про антисемітизм.

Згідно з законом, антисемітизм – це певне сприйняття євреїв, що виражається як ненависть до євреїв. Зокрема, риторичні та фізичні прояви антисемітизму спрямовані на євреїв чи неєвреїв та/або їхню власність, установи, релігійні місця єврейської громади.

Читайте також: Зеленський запевняє, що ідеї расизму і нетерпимості не мають жодних шансів в Україні

Основними проявами антисемітизму є заперечення у праві самоідентифікації осіб єврейського походження; заклик, приховування або виправдання вбивства чи заподіяння шкоди таким особам; висловлення неправдивих відомостей, ненависницьких заяв про них; заперечення факту переслідування і масового знищення євреїв під час Другої світової війни (Голокост); виготовлення, поширення будь-яких матеріалів, що містять антисемітські висловлювання, і публічне їх використання; умисне пошкодження або руйнування будівель, інших споруд, що належать особам єврейського походження, єврейським громадам та громадським єврейським організаціям, а також релігійних або культових споруд, руйнування або осквернення місць поховань осіб єврейського походження, пам’ятників, пам’ятних знаків тощо.

Читайте також: Блінкен: Антисемітизм у США на підйомі, але ми покладемо йому край

За порушення законодавства про антисемітизм передбачено цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність. Водночас особа, яка постраждала внаслідок антисемітизму та його проявів, має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 3 червня 2021 року ухвалила в першому читанні законопроєкт №5109 "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-