Євросоюз не визнає російські «вибори» в ОРДЛО і окупованому Криму

Євросоюз не визнає російські «вибори» в ОРДЛО і окупованому Криму

Декларація
Укрінформ
Європейський Союз не визнав так звані вибори, які були проведені наприкінці минулого тижня на тимчасово окупованих територіях України, і взяв до уваги достовірну інформацію про численні та серйозні порушення демократичного права волевиявлення людей у самій РФ.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у Декларації Високого представника ЄС щодо виборів до Державної Думи, регіональних та місцевих виборів в Російській Федерації, що відбулися 17-19 вересня поточного року.

Повний текст документу оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«ЄС не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Криму та міста Севастополь Російською Федерацією, і не визнає так звані вибори, проведені на окупованому Кримському півострові. Рішення Росії залучити мешканців непідконтрольних уряду (України) територій Донецької та Луганської областей України до Державної Думи, регіональних та місцевих виборів, суперечить духу та завданням Мінських угод. ЄС залишається непохитним у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України», - йдеться у заяві.

Високий представник ЄС від імені 27 країн Євросоюзу висловив жаль з приводу рішення Росії значно обмежити розмір та формат міжнародної спостережної місії ОБСЄ/БДІПЛ, що фактично упередило розгортання цієї місії під час російських виборів.

Читайте також: США не визнають російські «вибори» на окупованій частині УкраїниДерждеп

Водночас ЄС взяв до уваги повідомлення від незалежних та надійних джерел про серйозні виборчі порушення у Росії. Зокрема, перед виборами влада країни посилила репресії проти опозиційних політиків, громадських організацій та незалежних медіа-видань, а також проти журналістів. Як йдеться у документі, це спричинило обмеження простору російських виборців у власному виборі, позбавило їх можливості отримати повну й точну інформацію про кандидатів.

«ЄС повторює глибоке занепокоєння продовженням тенденції на скорочення простору для опозиції, громадянського суспільства та незалежних голосів (на території) Росії. ЄС закликає керівництво Росії повернути у зворотному напрямку цей негативний розвиток. Російська Федерація має дотримуватися власних зобов’язань, що вона взяла на себе в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи у дотриманні прав людини та демократичних цінностей», - наголошується у Декларації ЄС.

Як повідомлялося, 17-19 вересня в РФ відбулися вибори до Держдуми та місцевих органів влади. Напередодні з виборчого процесу були виключені практично всі ймовірні кандидати від «несистемної» опозиції, були розгорнуті репресії та переслідування проти правозахисників, журналістів та громадських активістів під гаслами законів РФ «про закордонних агентів» та «про небажані організації».

15 вересня Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до готовності не визнати парламент Росії та зважити на звернення щодо виключення Росії з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані спотвореними й такими, що проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права.

17 вересня МЗС України висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією 17–19 вересня виборів депутатів до Державної думи на тимчасово окупованій території Криму і примусове залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-