Моніторинг олігархів: політолог пояснив, що визначити найскладніше

Моніторинг олігархів: політолог пояснив, що визначити найскладніше

Укрінформ
Упровадження спеціальної інформаційно-аналітичної системи моніторингу олігархів та рішення профільного комітету Верховної Ради рекомендувати ухвалити законопроєкт про олігахів у другому читанні засвідчує налаштованість української влади реалізувати процес деолігархізації.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив політолог Володимир Фесенко, передає Укрінформ.

"Ось два індикатори того, що влада, Президент, РНБО всерйоз готуються до затвердження цього законопроєкту. По-перше, вже є рішення профільного парламентського комітету... Ну, і, звісно, найсерйозніша новина — інформація РНБО після вчорашнього засідання про те, що з'явилася ось така інформаційно-аналітична система. Це, до речі, спростовує дуже незрозумілу версію, яку поширюють противники проєкту, що, мовляв, закон порожній, що він ні на що не розрахований, жодної серйозної загрози (для олігархів - ред.) не становить, що це імітація. А ми бачимо, що це не імітація, що триває дуже серйозна підготовка", — зазначив Фесенко.

Читайте також: У законопроєкті про олігархів уточнили критерії внесення до реєстру – Веніславський

Він переконаний, що інформаційно-аналітична система необхідна, щоби закон реально працював, щоби не було суб'єктивності. Тепер потрібно відстежити її ефективність на практиці.

"По-перше, оцінка ресурсів економічних тих людей, які можуть бути претендентами або вже є фігурантами цього реєстру олігархів. Крім того, оцінюватиметься їхня прив'язка до політичних сил: є чи не є вони депутатами або Верховної Ради, або місцевих рад, чи обіймають ті чи інші посади у державній системі, а також участь у фінансуванні, й, звісно, наявність засобу масової інформації", — сказав політолог.

На його думку, найскладнішим буде визначити ступінь монополізації економічними структурами олігархів тих чи інших галузей, що також передбачено законопроєктом.

Читайте також: Разумков назвав нереальною пропозицію розглянути закон про олігархів 23 вересня

За словами Фесенка, рішення профільного комітету та заява секретаря РНБО засвідчують, що "законопроєкт про олігархів — це серйозно". "Ми бачимо, що підготовка відбувається. Законопроєкт розглядатимуть. Наступного пленарного тижня або пізніше — вже питання тактики. Але все серйозно", — сказав він.

Політолог нагадав, що у першому читанні законопроєкт підтримали 275 народних депутатів, тож шанси на його затвердження є.

"...Абсолютна більшість депутатів "Слуги народу" підтримують цей законопроєкт. Крім того, підтримала низка депутатів від інших фракцій і депутатських груп. Тому запас голосів є", — зауважив Фесенко.

Водночас, на його думку, якщо законопроєкт про олігархів не ухвалять у другому читанні, Президент Володимир Зеленський може винести питання про реалізацію цієї ініціативи на всенародний референдум.

Читайте також: До реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу - Денісова

"Президент може реалізувати те, що він обіцяв — звернутися до народу. Тобто винести цю тему підтримки закону про олігархів на всенародний референдум... Я такого сценарію не виключаю", — сказав політолог.

За його словами, ще до появи цього законопроєкту деолігархізація в Україні активно обговорювалася, зустрічаючи як прихильників, так і противників.

"Залишилися санкції проти окремих олігархів, особливо — пов'язаних із Росією. Але коли з'явився сам законопроєкт, звісно, це викликало жваву дискусію. А зараз, коли справа наближається до утвердження законопроєкту, до другого читання, є опір. Ми бачимо ініціативу у направленні цього законопроєкту до Венеційської комісії і спроби заблокувати, або обкласти цей законопроєкт тисячею поправок. Це теж показник опору", — вважає Фесенко.

Читайте також: Малюська вважає, що розгляд законопроєкту про олігархів затягують до виборів Ради

Як повідомлялося, 17 вересня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що апарат РНБО створив систему моніторингу людей, які підпадуть під закон про олігархів після його ухвалення Верховною Радою. Система готова до застосування.

Того ж дня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

У першому читанні документ був ухвалений 1 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-