До реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу - Денісова

До реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу - Денісова

Укрінформ
До кола осіб, які можуть бути внесені в реєстр олігархів, ризикують потрапити і представники середнього бізнесу.

Про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" розповіла Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я б хотіла зосередити увагу на колі осіб, які можуть потрапити до реєстру олігархів. На мій погляд, воно є доволі невизначеним. У законі в статті 1 записано, що бенефіціаром може бути будь-яка фізична особа, яка має або прямо, або опосередковано вплив на ці активи. Але там же визначено те, що бенефіціаром може бути й особа, яка має частку цих активів. Частка може бути й незначною. І тому до цього кола осіб, які можуть бути внесені до реєстру олігархів, можуть потрапити і представники середнього бізнесу", - розповіла Денісова.

За її словами, формування реєстрів осіб, чиї права будуть обмежені залежно від їхнього майнового стану, суперечить статті 24 Конституції - "тому що у нас не може бути привілеїв і обмежень, в тому числі за ознакою майнового стану".

Читайте також: РНБО запустила систему моніторингу олігархів

Омбудсмен вважає, що не узгоджується з нормами Основного Закону й орган, який ухвалюватиме рішення щодо внесення осіб до реєстру олігархів: "Стаття 107 говорить про те, що РНБО контролює та координує діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони. І тому цей законопроєкт суперечить статті 19 Конституції, де чітко визначено, що всі органи державної влади працюють тільки за законами згідно з їхніми повноваженнями, а такими повноваженнями РНБО не наділена".

Денісова додала, що за вісім місяців 2021 року вона внесла до парламенту понад тисячу пропозицій до законопроєктів.

Читайте також: Комітет рекомендує Раді ухвалити в другому читанні законопроєкт про олігархів

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня в першому читанні ухвалила законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". За документ проголосували 275 народних депутатів. Другий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь. До нього вже надійшло понад 1230 поправок.

2 вересня Людмила Денісова звернулася до Голови ВР Дмитра Разумкова з офіційним листом, в якому вказала на невідповідність Конституції законопроєкту №5599 і запропонувала направити його до Венеційської комісії. 10 вересня Разумков направив документ на експертизу до цього органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-