Кулеба окреслив три пріоритети України на новій сесії Генасамблеї ООН

Кулеба окреслив три пріоритети України на новій сесії Генасамблеї ООН

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у телефонній розмові з головою сесії Генасамблеї ООН, міністром закордонних справ Мальдівів Абдуллою Шахідом окреслив три пріоритети України на цій сесії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС.

“Ключовим пріоритетом нашої зовнішньої політики, закріпленим у Стратегії зовнішньополітичної діяльності, залишається протидія російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. 23 серпня в Києві відбувся інавгураційний саміт Кримської платформи, яка консолідує міжнародні зусилля задля деокупації Криму. Ми розраховуємо на всебічну підтримку її роботи з боку ООН, адже досягнення кінцевої мети Кримської платформи - повернення Криму - відновить повагу до Статуту ООН та припинить грубі порушення міжнародного права”, - наголосив міністр.

Читайте також: Сесія Генасамблеї ООН зосередиться на пандемії, кліматі, продовольстві та енергетиці

Кулеба поінформував про намір України скликати дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях під час цієї сесії Генасамблеї ООН.

Другим пріоритетом України на 76-й сесії Генасамблеї ООН, за його словами, стане поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії у Донецькій та Луганській областях.

“ООН має знання, досвід та технології реалізації проєктів із відновлення територій, які постраждали від збройних конфліктів. Ми зацікавлені у більш активній діяльності ООН у регіоні, зокрема в сферах гуманітарного розмінування, розбудови медичної, освітньої та житлово-комунальної інфраструктури”, - сказав Кулеба.

Читайте також: Блінкен запевнив, що США виконають всі зобов’язання щодо підтримки України

Він зазначив, що третім пріоритетом стане подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків.

“Всі держави мають отримати рівний доступ до вакцин, мати достатньо засобів для ефективної протидії пандемії та економічного відновлення. Україна готова до ефективної співпраці з ООН задля зміцнення української системи охорони здоров'я та соціально-економічного захисту найбільш вразливих категорій громадян”, - наголосив міністр.

Кулеба побажав Шахіду успіху у досягненні цілей на чолі 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН та підкреслив готовність до співпраці. Він нагадав, що Україна як одна із держав-засновниць ООН виступає за посилення ролі Організації в розв'язанні нагальних проблем міжнародних відносин.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС не тримати Україну «на гачку реформ» щодо перспективи членства

“Ми готові разом із чинним головуванням Генасамблеї докласти спільних зусиль задля врегулювання збройних конфліктів, відновлення глобальної економіки після пандемії COVID-19, боротьби зі змінами клімату”, - наголосив глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня у Нью-Йорку відкривається 76-та сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ГА ​​ООН).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-