Кулеба закликав ЄС не тримати Україну «на гачку реформ» щодо перспективи членства

Кулеба закликав ЄС не тримати Україну «на гачку реформ» щодо перспективи членства

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Європейський Союз не тримати Україну «на гачку реформ», а щиро висловити власне стратегічне бачення стосовно європейської перспективи нашої країни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба заявив під час виступу на форумі Ялтинська європейська стратегія (YES) у Києві.

«Треба визнати простий факт – приєднання до ЄС пов’язане не лише з реформами, політичне рішення держав-членів ЄС прийняти іншу державу до своїх членів спирається не лише на реформи. Не треба тримати Україну на гачку реформ. Я за реформи, я сам намагаюсь допомогти цій країні трансформуватися. Але я трохи стомився від того, що чую, як інші держави напучують нас на необхідність проведення реформ, не говорячи правди: вони не хочуть нас приймати ( до ЄС - ред.) не тому, що ми не готові, вони самі не готові», - сказав Кулеба.

Він додав, що хоче, щоб його слова зрозуміли правильно: Україна хоче реформ, буде їх впроваджувати заради власного блага і не шукатиме «якихось відмовок».

Водночас, на його переконання, для участі в глобальних перегонах ЄС має стати міцнішим, і Україна здатна посилити ЄС.

«Тож якщо підходити до цієї теми (перспективи членства України в ЄС – ред.) абсолютно щиро, все виглядає інакше. На зустрічах з посадовцями ЄС у різних європейських столицях я порушую питання стратегічного бачення стосовно України. Ми вже в конструктивну двозначність граємо роками.., скажіть нам відверто: якщо ваша стратегія, щоб ми виконали умови членства, і тоді ви нас приймете, гаразд. Але нам треба чути щиру відповідь з боку ЄС – у цьому вся суть», - зазначив глава української дипломатів.

Насамкінець він ще раз наголосив, що в України немає розбіжності з ЄС у ставленні до необхідності реформ.

«Ми стоїмо на тій самій позиції. Але я наполягаю, що питання приєднання до ЄС є в першу чергу політичним», - резюмував міністр.

Читайте також: Кулеба розповів, яким чином Україна реагує на проблеми бізнесменів за кордоном

Як повідомлялося, раніше президентка Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що ЄС варто бути сміливішим у питанні розширення щодо східних партнерів, однак Україні, Молдові та Грузії необхідно «ще 20 років роботи» для готовності до членства у ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-