Деолігархізації вимагає суспільство – Шмигаль

Деолігархізації вимагає суспільство – Шмигаль

Укрінформ
Деолігархізація є вимогою українського суспільства, і влада робить кроки, спрямовані на боротьбу з антиконкурентними підходами в економіці.

Про це Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на пресконференції, відповідаючи на запитання щодо доцільності законопроєкту про деолігархізацію, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це вимога українського суспільства. Українське суспільство вимагає ліквідувати таке поняття і таке розуміння, як олігархат або олігарх. Це поняття не є офіційним, але в суспільстві існує з цього приводу стала думка. Тому, звичайно, ключовий момент – більшість або всі розвинуті країни проходили такий етап свого розвитку, і тут скоріше треба говорити про боротьбу з антиконкурентними підходами в економіці, боротьбу з трастами і корпораціями в частині зловживання ними монопольним становищем", - наголосив очільник уряду.

Читайте також: Деолігархізація стимулюватиме розвиток конкуренції – радник Президента

За його словами, другий важливий момент – бізнес має бути відокремлений від політики.

"Це теж вимога українського суспільства, і це теж необхідно реалізувати в нашій країні, оскільки не можуть бути депутати, бізнесмени, які лобіюють якісь інтереси, де існує певна політична корупція. Всі ці речі необхідно очистити, і нарівні з реформою правосуддя, з реформою ринкових відносин в різних сферах, де в нас вони ще не відбулись – в ринку енергетики ми це робимо, в ринку землі, є ще цілий ряд моментів, де нам треба відрегулювати, це створити фондовий ринок, посилити вплив антимонопольного комітету, антимонопольне законодавство, зробити його дієвим. Ось це якраз є ті елементи, яких очікує суспільство", - підкреслив Шмигаль.

Читайте також: Чотири фракції вимагають направити законопроєкт про олігархів до Венеційської комісії

Він також зауважив: "Економіка має бути конкурентною, бізнес має бути відокремленим від політики, і це дуже правильні природні і цивілізовані речі, над якими ми всі спільно працюємо".

"Економіка має бути конкурентною, бізнес має бути відокремленим від політки, і це дуже правильні, природні і цивілізовані речі, над якими ми всі спільно працюємо", - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Разумков розповів про поправки до законопроєкту про деолігархізацію

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-