Визначення поняття «олігарх» є українською інновацією - Малюська

Визначення поняття «олігарх» є українською інновацією - Малюська

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська назвав визначення поняття "олігарх" в законодавстві українською інновацією.

Про це він заявив під час виступу на форумі YES Brainstorming, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це вперше в історії України, коли слово "олігарх" отримує правову дефініцію, яка опирається на чіткі критерії. Це свого роду інновація", - сказав Малюська.

Він зауважив, що раніше у світі також були спроби боротьби з олігархами. Першим шляхом такої боротьби було надання розширених повноважень антимонопольним чи антитрастовим органам. За такого підходу влада олігархів у деяких країнах слабшала - наприклад, у США.

Інший спосіб, про який згадав Малюська, полягав у повній ліквідації олігархату - як у Росії, коли правоохоронні органи у неправовий спосіб намагалися зруйнувати цю систему.

"Україна зараз намагається третім шляхом піти, правовим, створюючи нормативно-правову базу", - наголосив міністр. Він нагадав, що, відповідно до поданого президентом законопроєкту, використовуватимуться 4 критерії для визначення олігарха. Якщо хтось відповідатиме принаймні трьом із них, то така особа офіційно визнаватиметься олігархом, що Малюська назвав чітким правовим підходом.

Читайте також: Малюська назвав ЗМІ в Україні зброєю олігархів

Як повідомлялося, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова направила Голові ВР лист, у якому просить надіслати законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" на перевірку до Венеційської комісії, оскільки документ, на думку Омбудсмана, може суперечити нормам Конституції.

Читайте також: Майно олігархів не будуть конфісковувати – Малюська

Верховна Рада 1 липня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599. Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, у документі йдеться про створення Реєстру олігархів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-