Комітет Ради не підтримав звернення про статус основного союзника поза НАТО – Корнієнко

Комітет Ради не підтримав звернення про статус основного союзника поза НАТО – Корнієнко

Укрінформ
Комітет Верховної Ради не підтримав проєкт постанови №5380 про звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника поза НАТО (MNNA).

Про це журналістам у кулуарах парламенту сказав голова партії "Слуга народу", перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

З його слів, парламентська фракція партії "СН" під час голосування за документ спиратиметься на рішення комітету.

"Ми будемо спиратися на рішення комітету. Комітет вирішив не підтримувати", - сказав політик.

Він уточнив, що комітет рекомендував парламенту визначитися шляхом голосування щодо підтримки проєкту постанови.

Читайте також: Рада розгляне законопроєкти про віртуальні активи та добровільне декларування

"Тобто, немає підтримки в комітеті. Ми будемо спиратися на рішення комітету, до якого входять наші представники і просто професійні люди", - зазначив Корнієнко.

За його словами, представники фракції "Слуга народу", які ставили підпис за проведення позачергового засідання для розгляду проєкту постанови №5380, висловлювали підтримку не власне документу, а факту збору підписів.

"Ми не підтримували постанову, ми підтримували сам факт збору підписів, тому що це нормальний сигнал був на той момент. Зараз у нас пройшов певний процес, у нас відбулися домовленості на найвищому рівні у Сполучених Штатах, які якраз підкреслюють наше прагнення вступити до НАТО, отримати найближчим часом План дій щодо членства", - пояснив голова партії.

Голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія також заявив, що фракція не підтримуватиме проєкт постанови №5380.

"Статус союзника поза НАТО створений для того, щоб надати країнам, які навіть теоретично не можуть бути в НАТО, поштовх і сигнал, що вони можуть бути в статусі союзника. У нас інша ситуація. У нашій Конституції написано, що ми маємо рухатися до НАТО, у нас є "дорожня карта", ми робимо багато реформ і змін для цього. Це (отримання статусу союзника поза НАТО – ред.) не наш шлях", – сказав Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков скликав позачергове засідання парламенту 8 вересня для розгляду проєкту постанови "Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA)".

Автором проєкту є народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова зазначила, що статус основного союзника поза НАТО надають країнам, які не планують чи не можуть вступити до Альянсу.

Маркарова нагадала, що Україна має статус Партнерства з розширеними можливостями (EOP), який надає великі можливості як посиленої співпраці з НАТО, так і покращення української інтероперабельності та розбудови спроможностей.

Підписи для проведення цього позачергововго засідання народні депутати зібрали ще у червні, однак вирішили перенести його на осінь через візит Президента Володимира Зеленського до США, який тривав з 31 серпня до 5 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-