Малюська вважає, що треба «звузити» механізм люстрації

Малюська вважає, що треба «звузити» механізм люстрації

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що механізм люстрації в Україні необхідно зберегти, але варто сфокусуватися на критично важливих персоналіях, зменшивши сферу його застосування.

Про це він сказав у інтерв’ю “Радіо НВ”, відео якого опубліковано на сторінці Міністерства юстиції в Фейсбуці.

Зокрема він нагадав, що у Східній Європі люстрація застосовувалася “після етапу комуністичної ери, відповідно, щоб очистити держоргани від працівників спецслужб, від комуністів і запустити нову хвилю людей”.

“У нас інші історія була. Знову ж таки, на це звертав увагу Європейський суд з прав людини, тому що в принципі були не тільки піддані під люстрацію команда Януковича чи його близьке оточення, але й чимало чиновників середньої ланки і знову ж таки комуністи. І Європейський суд з прав людини звертав увагу: а ви щось трішки пізнувато вирішили комуністів люструвати, тому то вже перехід від комунізму до ринкової економіки він вже трапився давно... і ви знущаєтеся більше над людьми, ніж реально застосовуєте необхідні вам механізми, тобто ви перебрали міру”, - сказав Малюська.

Читайте також: Венеційська комісія відвідає Україну для обговорення законопроєкту про перехідний період

Він наголосив, що це “констатовано Європейським судом з прав людини”.

“Тобто нам потрібно механізм люстрації зберегти. Але його сфокусувати на реально критично важливих персоналіях, зменшивши сферу його застосування. У нас є готовий законопроєкт, щоб це підкорегувати, він розроблений, але менше з тим, це питання дуже гаряче. Немає ще компромісу ані в парламенті, ані з точки зору експертів”, - сказав Малюська.

Читайте також: Це питання досі вибухонебезпечне – голова КСУ про люстрацію

Як повідомлялося, Верховна Рада у вересні 2014 року ухвалила закон "Про очищення влади" (люстрацію). Ним забороняється обіймати певні високі посади на державній службі особам, які обіймали сукупно не менше одного року визначені законом посади на державній службі в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-