Венеційська комісія відвідає Україну для обговорення законопроєкту про перехідний період

Венеційська комісія відвідає Україну для обговорення законопроєкту про перехідний період

Укрінформ
Делегація Венеційської комісії у вересні відвідає Україну, щоб обговорити законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду".

Про це в ефірі телеканалу "Дом" повідомила радниця віцепрем'єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Юна Потьомкіна, передає Укрінформ.

"У вересні ми очікуємо першої комунікації з Венеційською комісією, делегацією, яка приїде сюди для детальної комунікації за нашим законопроєктом. І з 1 до 10 жовтня буде засідання Венеційської комісії, після якого ми очікуємо вже офіційного рішення за нашим законопроєктом", — сказала Потьомкіна.

Вона наголосила, що отримання цього висновку вкрай важливе, оскільки прописані в законопроєкті норми є досить нестандартними для українського правового поля. "Тому мати подібну експертизу — теж посилення проєкту", — наголосила Потьомкіна.

Читайте також: Радниця Резнікова розповіла про нові підходи до документів, виданих в ОРДЛО та Криму

За її словами, рамковий законопроєкт "задає певний тон, певні напрями для подальшого пакета законодавчих актів про перехідний період". А над законами, які регулюють міру відповідальності за ті чи інші правопорушення, робота триватиме.

"Що ж стосується законів про так звану відповідальність, до якої увійде й амністія, й потенційно люстрація, про це набагато чіткіше ми зможемо говорити трохи пізніше — у момент, коли все-таки виробиться бачення, що увійде до процедур і що потребуватиме відображення у додаткових законодавчих актах", — сказала Потьомкіна.

Як повідомлялося, 4 червня 2021 року віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков направив урядовий проєкт Закону України «Про засади державної політики перехідного періоду» до Венеційської комісії для отримання експертного висновку.

4 серпня уряд схвалив законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду". Серед ключових цілей документа - визначення базових принципів деокупації й реінтеграції; уніфікація підходів щодо тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей й Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Документ пропонує закріпити на рівні закону визначення РФ як держави-агресора та окупанта. Крім того, він запроваджує такі поняття, як перехідна юстиція, конвалідація, тимчасова окупація, окупаційні сили тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-