Радниця Резнікова розповіла про нові підходи до документів, виданих в ОРДЛО та Криму

Радниця Резнікова розповіла про нові підходи до документів, виданих в ОРДЛО та Криму

Укрінформ
У законопроєкті "Про засади державної політики перехідного періоду" закладені нові підходи у роботі з документами, які видаються на тимчасово окупованих територіях України.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявила радниця віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Юна Потьомкіна, передає Укрінформ.

За словами радниці міністра, законопроєкт має на меті полегшити побутове життя громадян України, які проживають на окупованих територіях.

"Ідеться й про освіту, і про контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ), і про діджиталізацію процесів, і багато про що інше", — зауважила Потьомкіна.

Читайте також: Кравчук пояснив, чому Росія не зможе підняти Крим

Вона наголосила, що при розробці документа враховувався принцип конвалідаціі.

"Ми наводимо принципи з досвіду інших країн, зокрема Хорватії — принцип конвалідації. Він свідчить про те, що ми, не визнаючи окупаційну проксівладу, яка на сьогодні видає величезну кількість документів (пов'язаних із народженням, смертю, розлученнями та іншими етапами життя), повинні забезпечити нашим громадянам принцип посвідчення юридичного факту", — пояснила радниця міністра.

За її словами, щодо документів про освіту виникла дискусія, і у підсумку вирішено брати до уваги шкільні атестати.

Читайте також: Зеленський - про російські паспорти в ОРДЛО: До кожного випадку слід підходити індивідуально

Натомість ситуація з виданими на окупованих територіях дипломами потребує більш детального підходу, і Мінреінтеграції працює над відповідним законопроєктом.

"Ми ж не знаємо програми, за якою відбувається навчання. Дуже залежить від того, яке саме навчання, про які професії йдеться... Цей законопроєкт поки має робочу назву "Про процедури". І це вже буде саме той проєкт, де будуть виписані поетапні механізми, як саме ми працюватимемо з дипломами про вищу освіту на окупованих територіях", — пояснила радниця міністра.

Читайте також: Резніков каже, що незаконно переселених із Росії до Криму чекає видворення

Вона також наголосила, що стосовно паспортизації, яку на тимчасово окупованих територіях України проводить Росія, думка української влади є однозначною. "Видача Росією своїх паспортів на тимчасово окупованих територіях визнається актом примусу наших громадян. І такі паспорти не мають жодної сили в Україні. І для нас ці громадяни в будь-якому разі залишаються громадянами України. Тут у нас є абсолютно консолідована думка як міністерства, так і громадянського суспільства", — заявила Потьомкіна.

Як повідомлялося, 4 серпня уряд схвалив законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду". Серед ключових цілей документа - визначення базових принципів деокупації й реінтеграції; уніфікація підходів щодо тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей й Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Документ пропонує закріпити на рівні закону визначення РФ як держави—агресора та окупанта. Крім того, він запроваджує такі поняття, як перехідна юстиція, конвалідація, тимчасова окупація, окупаційні сили тощо.

Фото з сайту lhs.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-