У НАТО вже бачать ефект від наданого Україні статусу Партнера

У НАТО вже бачать ефект від наданого Україні статусу Партнера

Укрінформ
Заступник генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане закликав українську сторону на повну використовувати статус Партнера з розширеними можливостями.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

«Існують також питання ситуаційної обізнаності, обміну інформацією, що відбувається більш тісно, що також дуже важливо. Тому я вірю, що цей статус (Партнера з розширеними можливостями – ред.) багато чого дає. І я закликаю наших українських друзів повною мірою використовувати цей дуже важливий інструмент, який є в нашому розпорядженні», - сказав Джоане.

Читайте також: У НАТО хочуть створити Центр стійкості демократії для допомоги партнерам

За його словами, цей новий статус дає такій країні-претендентці на членство в Альянсі, як Україна, доступ до більшої кількості навчань НАТО.

«І ми вже бачимо позитивний вплив нового статусу на навчання. Я думаю, що у нас є 11 навчань, які ми виконуємо разом, включаючи останнє - Sea Breeze, яке спільно очолювали Україна та США. У ньому брали участь 32 країни. Це масштабна трансформація», - зазначив він.

Джоане також підкреслив, що ніхто не має права диктувати своїм сусідам чи комусь іншому в Європі, яку долю їм обирати.

Читайте також: Заступник генсека НАТО подякував Україні за евакуацію людей з Афганістану

"Ніхто не має права диктувати своїм сусідам чи комусь іншому в Європі, яку долю їм обирати. Це те, що є сутністю того, хто ми є і що ми представляємо", - сказав Джоане.

За його словами, у НАТО підтримують вибір українців, які прагнуть зближення з Заходом.

«І якщо Україна обирає, народ України та керівництво України обирають йти до Західних інституцій, це те, що ми заохочуємо та підтримуємо», - зазначив він.

Читайте також: Україна активно працює над досягненням стандартів НАТО - Разумков

Як повідомляв Укрінформ, в Альянсі 12 червня 2020 року ухвалили рішення про надання Україні статусу члена Програми розширених можливостей НАТО (EOP).

НАТО запустило Програму розширених можливостей у 2014 році та долучило до неї п'ять країн: Швецію, Фінляндію, Австралію, Грузію та Йорданію. Програма покликана допомогти учасникам збільшити оперативну сумісність своїх військ з силами НАТО.

На інавгураційному саміті "Кримської платформи" Мірча Джоане заявив, що Альянс ніколи не визнає незаконної анексії Криму і закликав Росію повернути Україні контроль над півостровом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-