Врегулювання на сході України: посол Сіммонс не вважає, що потрібні нові формати

Врегулювання на сході України: посол Сіммонс не вважає, що потрібні нові формати

Укрінформ
Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс вважає, що приєднання Британії або США до переговорного процесу щодо врегулювання конфлікту на сході України нічого принципово не змінить, доки Росія не почне виконувати взяті на себе зобов'язання.

Як передає Укрінформ, про це Сіммонс заявила в інтерв'ю ВВС News Україна у відповідь на запитання про можливість приєднання Британії або США до переговорного процесу щодо врегулювання конфлікту на сході України.  

"А що можуть зробити інші формати, якщо невирішеним лишається центральна проблема: країна-агресор не виконує угоди? Ви можете залучати інших партнерів, але як це вплине на головне - Росія приєднається до цієї угоди, візьме якісь зобов'язання і не виконає їх? Як на мене - і я говоритиму лише про Британію, не можу говорити про США - найкраще зараз - це продовжувати підтримувати чинні формати і використовувати вплив і досвід, аби привертати увагу до порушень. Але я не дуже розумію, що принципово може змінитися від іншого формату доти, доки Росія не змінить свою політику", - сказала посол Британії.

Читайте також: Арестович розповів, які питання зрушили з місця на перемовинах у ТКГ

Водночас вона висловила переконання, що міжнародні меморандуми та угоди, попри порушення їх Кремлем, відіграють свою стримуючу роль.

"Ми сприймаємо міжнародне право і міжнародні організації, як даність, як якісь розмови, що точаться десь там далеко.

Читайте також: Для конструктивних перемовин з врегулювання на Донбасі необхідна стала «тиша» - Зеленський

Проте, коли Росія зосередила свої війська на кордоні з Україною цього року, як ви щойно згадували, її попросили дати пояснення ОБСЄ згідно із Віденським документом. Здається, дрібничка. Але коли всі члени ОБСЄ просять пояснити, що відбувається, це дає сигнал, що міжнародна спільнота має очі і бачить те, що відбувається. Це піднімає дипломатичну ціну за відповідні дії. Це може здаватися непомітним, але це і є дипломатія. Якщо ми подивимося на дії Британії в ООН, то є постійна увага до питання Криму, постійна увага до незаконної окупації Донбасу. Це не нічого. Це важливо", - акцентувала Сіммонс.

Читайте також: Кент не очікує прямої участі США у Мінському та Нормандському форматах

За її словами, ефект від подібних дій може бути більшим чи меншим, "але якщо ці механізми не використовувати, то ефекту не буде взагалі".

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час брифінгу в Вільнюсі 7 липня заявив, що розраховує на допомогу США в завершенні війни на сході України завдяки їх приєднанню до переговорів у "нормандському форматі" або участі в будь-якому іншому паралельному форматі.

Фото: Twitter / Melinda Simmons

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-