Для конструктивних перемовин з врегулювання на Донбасі необхідна стала «тиша» - Зеленський

Для конструктивних перемовин з врегулювання на Донбасі необхідна стала «тиша» - Зеленський

Відео
Укрінформ
Росія повинна виконати умови Мінських і Нормандських домовленостей, але продовжує заперечувати свою причетність до бойових дій на Донбасі.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

"Я незмінно вірю в те, що не можна за стіл сідати з людьми, у яких в руках зброя. Це ж не просто філософія. Це предметна розмова. Я завжди виступав за те, що перший пункт і "Мінська", і всіх домовленостей — припинення вогню. Щоб узагалі про щось говорити, потрібно хоча б перестати стріляти. Це факт. Чому? Тому що ось ми з вами мали режим припинення вогню (набув чинності 27 липня 2020 року, — ред.). І він 7 місяців діяв. Так, були провокації з того боку. Але все-таки з'явилося розуміння, що ми не втрачаємо людей", — сказав Зеленський.

Читайте також: Жителям окупованих територій важливо самовизначитися: вони з Росією чи з Україною — Зеленський

На його переконання, щоб вести конструктивні переговори про врегулювання ситуації на Донбасі, необхідно домогтися сталого режиму припинення вогню. Коли буде розуміння, що виконуються домовленості щодо першого етапу, можна переходити до наступних кроків встановлення миру на Донбасі.

"Далі — виведення військ. І що ми повинні зайти дуже акуратно, дуже акуратно дійти до нашого кордону", — акцентував президент.

А подальша політика реінтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) повинна вибудовуватися Україною з урахуванням специфіки обставин, в яких змушені були жити українці в окупації, наголосив Зеленський. "Частина людей там інформаційно розчавлена, інформаційно пронизана. А хтось навіть приїжджав на підконтрольну територію України, але не знайшов себе — втік від бойовиків, приїхав і не знайшов себе, і держава не знайшла йому роботу чи квартиру тощо. Це життя. На жаль. Це життя. І ця людина повернулася. І втратила надію. І, звичайно ж, це все дуже складно", — сказав глава держави.

Читайте також: Кравчук пояснив, чому Росія не зможе підняти Крим

Зеленський нагадав, що стабілізувати ситуацію на Донбасі буде можливо, коли Росія виконає зобов'язання, які взяла на себе в межах Мінських і Нормандських домовленостей. "Коли ми говоримо "гуманітарна місія", то це розмова, домовленості та їхнє виконання, тиск на Росію, щоб вона виконувала взяті на себе зобов'язання", — наголосив Президент.

Глава держави нагадав, що Росія вперто не визнає себе стороною конфлікту. Але Україна повинна чітко артикулювати, що в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі є дві сторони — Україна і Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-